Locale Altele
Marti, 19 Octombrie 2021
Marti, 19 Oct 2021
Graffiti pe Finanţele Locale. Cool!!!
Sergiu Lenghel, Florin Răchitan  - Vineri, 8 Ianuarie 2010

Reluăm un subiect foarte la modă în presa anilor ’90, când fenomenul „vandalismului urban” era în floare în toată ţara. Mă rog, pe vremea aia crâşmele erau pline cu navetişti culegători de castraveţi în Ungaria şi rockeri supăraţi pe viaţă, iar pe băncile din faţa blocurilor „o ardeau” toată ziua băieţaşii de cartier şi piţipoancele în devenire. Deci, consecinţele erau de înţeles.

 

Din motive pe care ar putea să le explice, eventual, sociologii, au urmat câţiva ani de linişte şi relativă civilizaţie, care au coincis cu integrarea europeană a României. Noa, atâta a fost!


 

În ultima vreme, vandalismul a explodat din nou în oraşul de pe Someş, odată cu noua generaţie de cocalari de umplutură din discoteci. La doi paşi de intrarea principală în Grădina Romei, un cetăţean şi-a vărsat nervii pe un panou care indica străzile din centrul Sătmarului. Amplasate în toamna anului trecut de Primărie, acestea se dovedesc a fi adevărate ţinte pentru vandali.
 


Dacă cel de lângă parc a fost doar un sac de box pentru cineva care se plictisea, cel de lângă semaforul din apropierea Muzeului Judeţean a fost spart de tot. În plină zonă centrală!

 

Ce să mai vorbim de Bulevardul I.C. Brătianu, unde au fost amplasate anul trecut nişte arbuşti ornamentali, pentru a da un aspect mai civilizat oraşului nostru. Vasele de lemn înşirate de-a lungul trotuarului sunt folosite acum pe post de coşuri de gunoi..


 

În schimb, coşul de gunoi de la semaforul de lângă Biserica cu Lanţuri nu mai foloseşte la nimic.
 

 

Bomboana de pe colivă o reprezintă, însă, băncile rupte din parcul central, acestea fiind vandalizate fix în faţa gheretei în care se presupune că se retrag poliţiştii comunitari după câte o patrulare „obositoare”. Sperăm că sesizaţi o urmă de ironie la adresa comunitarilor şi solidaritate cu cei care le-au dat o lecţie, chiar dacă rezultatul nu e tocmai estetic.
 

 

Mergând tot pe ideea asta, ca să nu fim acuzaţi că suntem nişte babe moraliste preocupate de panseluţele din parc în timp ce, vorba lu’ Puya – „Alţii mută kilele”, dorim să felicităm băieţii care au umplut de graffiti peretele sediului Finanţelor Locale. Mă, ne-a plăcut! Respekt!


 

Şeful Poliţiei Comunitare, Florian Găzdac, spune că nu poate face nimic pentru stoparea vandalismului, atâta vreme cât făptaşii nu sunt prinşi în flagrant. Aşa că aşteptăm să ne semnalaţi şi alte locuri din oraş unde „vandalii” şi-au lăsat semnătura, să-i enervăm un pic pe comunitari şi să le stricăm bilanţul.

Tags: vandalism  comunitari  satu mare  
3380 vizite
Distribuie pe