Doi spărgători profesionişti din Ungaria, care au la activ mai multe furturi din judeţele Satu Mare şi Sălaj, au fost prinşi de poliţiştii sătmăreni după ce au încercat o spargere şi în casa fostului şef al Poliţiei judeţului Satu Mare, colonelul Alexandru Molnar.
Capturarea celor doi a fost rezultatul unei operaţiuni de mari proporţii: poliţiştii sătmăreni au monitorizat stradă cu stradă, vreme de câteva săptămâni, cartierul de vile “Funcţionarilor”, după ce o serie de spargeri cu mod de operare nemaivăzut în judeţ au indicat că în zonă acţionează o bandă de spărgători care “joacă în deplasare”.
Pânda a dat în sfârşit rezultate în momentul în care o patrulă formată din doi poliţişti a observat doi indivizi mascaţi, care se pregăteau de o nouă spargere. Poliţiştii au încercat să-i reţină pe cei doi, dar, fără a se piere cu firea, hoţii i-au atacat pe agenţi şi au reuşit iniţial să fugă. Pe străzile din jur se aflau însă alţi câţiva poliţişti sub acoperire, care au intervenit rapid, imobilizându-i pe infractori. Asupra acestora s-au găsit, pe lângă arme albe, şi dispozitive folosite la topirea tocurilor de plastic ale ferestrelor tip termopan.
Topirea termopanelor - noul mod „de lucru“
Modul de operare al celor doi a fost prezentat ieri de şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie IJP Satu Mare, comisarul şef Liviu Tăut. Laszlo Sztojka, de 28 de ani, şi Gyorgy Nyerlucz, de 27 de ani, amândoi din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, acţionau ca nişte super-profesionişti: dădeau spargerea în maxim 15 minute, după care părăseau România. Erau vizate vilele de lux care aveau o particularitate constructivă: prezenţa unor dormitoare la mansardă. Cei doi unguri dădeau spargerea noaptea, în timp ce proprietarii dormeau, bazându-se pe faptul că aceştia nu activau în dormitoare senzorii interiori de mişcare ai sistemelor de alarmă. Cu ajutorul unei mini-instalaţii pe bază de gaz, spărgătorii topeau porţiuni din tocurile ferestrelor şi le deschideau de la interior. Odată intraţi în casă, operau rapid, furând poşetele aflate pe cuier şi banii lăsaţi în hainele atârnate în cuier.
Hoţii luau apoi cheile de la maşini şi controlau autoturismele parcate în curte sau în garaj, în căutarea altor sume de bani.
Cei doi acţionau cu cagule pe faţă, foloseau mănuşi şi se deplasau la spargeri cu o maşină scumpă un WV Passat fabricat în 2007 , ca să nu trezească suspiciuni. Hoţii acţionau în Satu Mare de cel mult două ori pe lună şi evitau să fure telefoane mobile sau bunuri greu de valorificat.
Una dintre victimele hoţilor internaţionali a fost şi omul de afaceri din Certeze, Ghiţă Dorle, de la care au furat bani şi bijuterii în valoare totală de 15.000 de euro, iar o altă victimă ar fi putut să fie fostul comandant al Poliţiei Satu Mare, Alexandru Molnar, dacă tentativa hoţilor nu ar fi eşuat.
Poliţiştii sătmăreni spun că, judecând după modul de operare, cei doi hoţi au dat spargeri şi în judeţul Sălaj. De altfel, Laszlo Sztojka are antecedente penale, fiind condamnat pentru furturi din locuinţe şi ultraj la poliţişti. În prima fază, cei doi au fost acuzaţi de cinci spargeri, cu un prejudiciu total în valoare de peste 200.000 de lei, dar poliţiştii estimează că “artiştii” unguri au comis câteva zeci de spargeri în România în ultimii doi ani.