Locale Altele
Vineri, 19 August 2022
Vin, 19 Aug 2022
Candidaţi ai ARD au bruscat poliţişti din cauza unui banner
Florin Răchitan  - Luni, 26 Noiembrie 2012

Un incident electoral destul de grav, petrecut duminică seara, a fost prezentat luni în cadrul unei conferinţe de presă de primarul Dorel Coica, directorul Poliţiei Locale, Florin Găzdac, şi comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Gheorghe Avram.
 

Potrivit declaraţiilor lor, un grup de membri şi simpatizanţi ai Alianţei România Dreaptă, printre care s-au numărat şi doi candidaţi ai acestei formaţiuni politice la alegerile parlamentare din 9 decembrie, au fost implicaţi într-o busculadă cu o patrulă de poliţişti în urma unui conflict iscat din cauza instalării unui banner la Intersecţia Burdea din municipiul Satu Mare.

 

Se pare că în jurul orei 21, trei reprezentanţi ai ARD - Florin Ciote, Sergiu Băbăşan şi Ovidiu Mureşan – ultimii doi fiind candidaţi pentru Camera Deputaţilor, au instalat un banner chiar în faţa panoului USL din Intersecţia Burdea, cu mesaje clare împotriva Uniunii Social-Liberale, însă fără ca bannerul respectiv să aibă imprimată sigla vreunei formaţiuni politice implicate în campania electorală ce se desfăşoară în această perioadă.

 

O patrulă a Poliţiei Locale a dispus îndepărtarea bannerului respectiv, iar cei somaţi s-au şi conformat, în prima fază, însă ulterior au reinstalat bannerul respectiv, iar în zonă au apărut cam 20 de persoane, cu toţii purtând hainele specifice de campanie electorală ale ARD, care au făcut un zid viu în jurul colegilor lor de partid, încercând să-i protejeze de intervenţia poliţiştilor.

 

Conflictul a degenerat în momentul în care la faţa locului a apărut şi o patrulă a Poliţiei Municipale, chemată în ajutor de poliţiştii locali, care au fost bruscaţi şi ameninţaţi de participanţii la această acţiune de protest ad-hoc.

 

Spiritele s-au calmat după miezul nopţii, după ce bannerul a fost îndepărtat de un echipaj de intervenţii de la societatea Electrica, având în vedere că acesta fusese legat de doi stâlpi de electricitate, fără nici un fel de aprobare de la societatea furnizoare de energie electrică.

 

Primarul Dorel Coica a explicat luni, în cadrul conferinţei de presă, că autorităţile au luat măsurile necesare pentru a restabili legea şi ordinea, având în vedere că în zona respectivă nu a fost aprobată amplasarea de bannere pe care nu şi le asumă nici un partid participant la campania electorală.
 

 

El a declarat că a avut o discuţie telefonică chiar cu preşedintele Organizaţiei Municipale a Partidului Democrat Liberal, Sorin Ghilea, care şi-a afirmat dezacordul faţă de felul în care colegii săi au încercat să rezolve conflictul şi a susţinut că nu are nici o implicare personală în această acţiune. Liderul ARD a luat la cunoştinţă, de asemenea, atenţionarea edilului-şef în sensul că dacă Primăria permite unui partid să afişeze bannere cu atacuri făţişe împotriva competitorilor electorali, atunci va trebui să aprobe instalarea unor asemenea bannere şi de către celelalte partide.

 

Contactat telefonic de SM Online, Sorin Ghilea a declarat că bannerul respectiv face parte din strategia electorală a conducerii centrale a Alianţei România Dreaptă, iar această formaţiune politică are aprobare, printr-o dispoziţie a primarului, să-şi instaleze bannere în spaţiul de la Intersecţia Burdea. În acelaşi timp, înţelege că bannerului îi lipsea sigla ARD, de aceea nu a putut fi considerat banner electoral, dar această problemă se va rezolva cât mai repede posibil.

 

„Am luat la cunoştinţă obiecţiile Primăriei şi ne vom asuma responsabilitatea asupra bannerului, în sensul că vom imprima pe el sigla ARD şi îl vom reinstala în viitorul apropiat” – a anunţat preşedintele PDL Satu Mare. „Dacă vreunul dintre competitorii electorali are vreo problemă cu mesajul transmis pe banner, poate să ne reclame la Biroul Electoral Central, singura instituţie abilitată să arbitreze astfel de probleme” – a încheiat Sorin Ghilea.

 

Directorul Poliţiei Locale, Florin Găzdac, a declarat că instituţia pe care o conduce va depune plângere penală împotriva celor care s-au făcut vinovaţi de exercitarea de acte de violenţă şi ameninţări împotriva oamenilor legii în timpul incidentelor de duminică seara.

1527 vizite
Distribuie pe