NASA a iniţiat o campanie de explicaţii ştiinţifice de amploare pentru a contracara ofensiva profeţilor apocalipsei, care se propagă tot mai mult, mai ales prin intermediul internetului.
Chiar şi Hollywoodul a adoptat acest scenariu catastrofal, producând "2012", filmul cu un buget imens, regizat de Roland Emmerich, ce va fi lansat în această săptămână.
Producţia prezintă sfârşitul omenirii, prevăzut a se produce în timpul solstiţiului de iarnă din 2012, pe data de 21 decembrie, în urma unei serii de catastrofe naturale. Această dată ar coincide cu o aliniere a planetelor sistemului solar, considerată de rău augur de credinţa populară.
Promovată de milioane de site-uri pe internet, predicţia îşi are originea într-o fabulă potrivit căreia o planetă despre care se spune că ar fi fost descoperită de sumerieni, intitulată Nibiru sau «Planeta X», se îndreaptă către Terra urmând să se ciocnească cu pământul, a explicat agenţia spaţială americană pe site-ul ei oficial.
"Niciun om de ştiinţă din lume de bună credinţă nu este la curent cu vreo ameninţare catastrofală prevăzută pentru decembrie 2012", se afirmă în comunicatul NASA, care accentuează şi un alt detaliu important: Terra există de peste patru miliarde de ani. În privinţa calendarului mayaş, el nu se opreşte la data de 21 decembrie 2012. Este vorba doar de finalul unui ciclu lung, dar acesta va fi urmat de un altul, a explicat agenţia spaţială americană.
Cât despre alinierea planetelor, acest fenomen nu este prevăzut a avea loc decât peste mai multe decenii, potrivit mecanicii astronomice folosită de cercetători. Chiar şi atunci când Terra intră într-o aliniere cu alte planete, efectele acestui fenomen sunt neglijabile. În fiecare lună decembrie, Terra şi Soarele sunt aproximativ aliniate cu centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, însă acest eveniment anual nu are nicio consecinţă asupra umanităţii, au adăugat experţii de la NASA. Dacă Terra s-ar fi aflat în pericol de a fi lovită de un asteroid sau de «Planeta X», astronomii ar fi reperat deja un astfel de obiect de cel puţin zece ani, au precizat cercetătorii americani.