Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Expoziţie despre podoabe ca simboluri ale frumuseţii, la Muzeu
Florin Răchitan  - Miercuri, 5 Martie 2014

În prag de sărbătoare internaţională a femeilor, la Muzeul Judeţean Satu Mare a avut loc miercuri vernisajul expoziţiei „Podoabe de-a lungul istoriei – simboluri ale frumuseţii şi însemne ale puterii”, organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău.

În cuvântările lor de deschidere, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, au subliniat faptul că expoziţia este un omagiu adus strădaniilor depuse de om în cursul evoluţiei sale, pentru a-şi exprima, prin mijloacele de care dispunea, dorinţa de frumos.

În istoria umanităţii, din paleolitic şi până în prezent, moda, potenţarea frumuseţii naturale cu mijloace artistice la îndemână, prin vestimentaţie, prin podoabe, a fost o preocupare constantă, care influenţează dezvoltarea meşteşugurilor, a artei, inovarea tehnicilor de ornamentare. Mărturie a acestor preocupări estetice, stau descoperirile arheologice, izvoarele scrise, iconografice.

Piesele de podoabă, fie că au un caracter pur estetic, fie că au şi un caracter practic, sunt purtate, deopotrivă, atât de femei, cât şi de bărbaţi. Dacă pentru femei, primordial este caracterul estetic, pentru bărbaţi, predominant este prestigiul, piesele fiind deopotrivă însemne ale puterii şi simboluri ale frumuseţii.

Podoabele, accesoriile vestimentare, sunt realizate pe diverse suporturi materiale, de la os şi corn, lut, bronz, fier, aur, argint, în funcţie de perioada istorică sau de potenţa economică a persoanei care le purta. Publicul sătmărean este invitat să admire o paletă largă de podoabe şi accesorii vestimentare, datând din perioada neolitică până în zilele noastre.

1192 vizite
Distribuie pe