Locale Altele
Duminica, 5 Mai 2024
Dum, 5 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Focus Dramaturgia Românească la Teatrul de Nord Satu Mare
Teatrul de Nord Satu Mare  - Vineri, 2 Noiembrie 2018

Focus Drama este un proiect elaborat de Teatrul de Nord, secția română, cu scopul impulsionării dramaturgiei românești prin încurajarea creării de texte noi și prin promovarea lor către public.

În prima etapă a proiectului s-a lansat concursul de dramaturgie Focus Drama: Ro, cu tema „Diferitele generații în căutarea diferitelor Românii”.

Tema concursului este una din ce în ce mai actuală: conflictul dintre generații, care există desigur la nivel mondial, dar care în România este foarte pregnant, urmare a condițiilor atât de diferite în care au crescut și s-au maturizat persoanele în timpul regimului comunist, față de generațiile mai recente.

Protestele recente nu au făcut decât să adâncească această prăpastie, prin sublinierea diferențelor de percepere a rolurilor guvernanților și cetățenilor, a modului în care trebuie să funcționeze o democrație.

 În anul în care sărbătorim un secol de la marea unire, este momentul să ne îndreptăm atenția înspre modul în care se raportează la România diferitele generații, ce au ele în comun și ce le desparte, în încercarea de a stimula o conversație deschisă și empatică între ele. Juriul concursului, dramaturgul Elise Wilk, actorul Radu Botar și regizorul Ovidiu Caița, au selectat cinci texte, unul dintre ele urmând să fie montat, iar celelalte patru să aibă spectacole-lectură. În selecție s-a ținut cont de originalitatea propunerii, de calitatea scrisului și de relevanța abordării pentru tema concursului.

Proiectul este finalizat printr-un focus pe dramaturgia românească, care cuprinde 5 spectacole invitate, realizate după piese românești contemporane, spectacolele-lectură ale pieselor selectate prin concurs, premiera noului spectacol și discuții între public și artiști după fiecare eveniment.

Primele spectacole au fost invitate în festivalul Tranzit Fest (29.09 - 07.10 2018): ”Maró” de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, Teatrul Yorick Târgu Mureș; ”În umbra marelui plan” de Catinca Drăgănescu, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca; ”Vă plac bananele, tovarăși?” de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, Studio Act Oradea.

În perioada 8 - 11 noiembrie sunt programate spectacolele-lectură ale textelor selectate în finala concursului de dramaturgie: ”Nu vorbim despre asta” de Alexandra Felseghi, ”Hic Sunt Leonesse” de Bogdan Georgescu, ”Smaralda vă vede” de Selma Dragoș, ”Uitasem” de Leane Barbu; premiera spectacolului montat de Ovidiu Caița după textul câștigător, ”Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, și două spectacole invitate: ”M.I.S.A.PĂRUT” de Alexa Băcanu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca și ”Scrisori de pe front”, un proiect ”Texte bune în locuri nebune”, regia Ionuț Caras.

Proiectul Focus Drama a provocat scrierea unor piese de teatru care vorbesc despre realitatea contemporană, pe care să le vadă un public obișnuit cu o dramaturgie internațională sau românească clasică. Proiectul este benefic atât pentru reîmprospătarea dramaturgiei românești, prin oferirea de șanse de expresie autorilor dramatici, cât și pentru conectarea publicului sătmărean la noile tendințe teatrale. Textele românești contemporane sunt rare și în repertoriul Teatrului de Nord Satu Mare, publicul este obișnuit cu piese clasice sau internaționale și are tendința să reacționeze cu scepticism la schimbare. Dorim să schimbăm acest lucru, prin confruntarea lui cu spectacole de impact, create după texte românești contemporane și prin a-i oferi ocazia să discute cu artiștii acestora, pentru a-și lămuri eventualele curiozități sau pentru a afla mai multe din culisele spectacolelor, din motivația artiștilor de a aborda problematici contemporane.

FOCUS DRAMATURGIA ROMÂNEASCĂ

8 - 11 noiembrie 2018, Teatrul de Nord

Joi 8 noiembrie 2018, ora 17.00 - Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

NU VORBIM DESPRE ASTA de Alexandra Felseghi

Regizor-coordonator: Andrei Raicu

Distribuția: Andrei Stan, Alina Negrău, Vlad Mureșan, Dorina Nemeș        

Nu vorbim despre asta e povestea unei generații spusă pe 4 voci. O generație care s-a trezit adultă peste noapte, fără vreun manual de utilizare a vieții. E vorba despre acei oameni care s-au născut undeva în anii ’80, au copilărit în ’90, au avut primele telefoane mobile la început de 2000 și erau deja la facultate când România a intrat în UE. Textul e o confesiune a descoperirii de sine, în contextul unei societăți în schimbare, cu modele îndoielnice. Nu vorbim despre asta însumează toate acele subiecte incomode, evidente, trecute sub tăcere la masa în familie, pe care părinții le evită, iar copiii lor adolescenți le asimilează încercând să se accepte. (Alexandra Felseghi)

Spectacol-lectură

- intrarea liberă

Vineri 9 noiembrie 2018, ora 17.00 - Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

HIC SUNT LEONESSE de Bogdan Georgescu

Regizor-coordonator: Andrei Raicu

Distribuția: Carmen Frățilă

Hic sunt Leonesse este un scenariu feminist queer de Artă Activă. În anii 90, în România, cele mai vizionate canale de televiziune străine erau cele italiene. Hic Sunt Leonesse e povestea unei Italii percepute prin prisma show-urilor televiziunilor italiene și realitățile pe care femei care muncesc în Italia ca îngrijitoare le trăiesc în peninsulă. Arta Activă este procesul creativ de transformare a vieții de zi cu zi într-o operă de artă colectivă. (Bogdan Georgescu)

Spectacol-lectură

- intrarea liberă

Vineri 9 noiembrie 2018, ora 18.00 - Teatrul de Nord, Sala Studio

M.I.S.A. PĂRUT de Alexa Băcanu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Danaga

Distribuția: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu
Producător: Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

- vârsta recomandată: 16+

M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România. Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină. În final, în loc de concluzii, rămân întrebări: ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preț? Ce moștenire în atitudine și gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preț punem pe libertatea individuală versus tradiție? Ce se întâmplă când morala e confundată cu legea?

Spectacol invitat

Preț bilet: 18 lei

Vineri 9 noiembrie 2018, ora 21.00 - Teatrul de Nord, Sala Studio

SCRISORI DE PE FRONT

Un proiect Texte bune în locuri nebune

Regia, scenariul, ilustrația muzicală: Ionuț Caras

Distribuția: Ionuț Caras, Matei Rotaru, Daniela Purcărea și Ștefan Iancu

Lumini: Mădălina Mânzat

Sunet: Vlad Negrea

Traducere în limba engleză: Cristina Tanov

Spectacolul-lectură Scrisori de pe front cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăgat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere. Ororile războiului, consecințele sale tragice dar și patriotismul sunt puse în balanță în acest spectacol-mărturie. Scrisorile de pe front au fost citite pentru prima data în popota Comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina, în prezența cadrelor militare și a spectatorilor obișnuiți. (Ionuț Caras)

Spectacol invitat

Preț bilet: 18 lei

Sâmbătă 10 noiembrie 2018, ora 17.00 - Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

SMARALDA VĂ VEDE de Selma Dragoș

Regizor-coordonator: Ioan Ardelean 

Distribuția: Dorina Nemeș, Sorin Oros, Sergiu Tăbăcaru, Anca Similar, Cristian But, Vlad Mureșan, Tibor Székely, Andrei Stan, Lucia Maria Racșan   

În cadrul Masterului de Scriere Dramatica (ale cărui cursuri le urmez de anul trecut), Alina Nelega ne-a dat ca temă o rescriere a Scufiței Roșii. Lucrând la poveste mi-am dat seama că, asemeni multor mame din generația mea, am foarte multe obiecții vis-a-vis de „violența” poveștilor clasice. Și am rămas cu întrebarea „Ce și când și cum ar trebui să le povestim copiilor despre violență”? Și mi s-a făcut rușine de cum încercam noi să edităm realitatea copiilor noștri - care au, de fapt, acces la lumea întreagă din momentul când au acces la internet. Plecând de la schema: Scufița Inocentă - Lup Periculos - Vânător am ajuns la acest text, în care Vânătorul a deveni ascultător iar Scufița o fetiță care se crede un fel de Batman. Și nu m-am putut abține să nu fac și dreptate, un pic. (Selma Dragoș)

Spectacol-lectură

- intrarea liberă

Duminică 11 noiembrie 2018, ora 17.00 - Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

UITASEM de Leane Barbu

Regizor-coordonator: Diana Dragoș

Distribuția: Mihai Nițu

Leane Barbu este pseudonimul la adăpostul căruia mi-am revendicat libertatea de a crea, fără presiunea și limitările pe care le resimt atunci când textele mele sunt atașate propriei personalități. Odată cu „Uitasem”, care este primul text cu care am ieșit public sub pseudonim, mi-am dat seama că deși aveam senzația că îmi ofer libertatea de scrie despre orice și că pot vorbi cu ușurință despre emoții intime, lucrul ăsta nu era tocmai adevărat. Acum, când m-am întors la îndatoririle scrisului de zi cu zi, am început să tânjesc din nou după teribila ușurință și inspirație pe care am resimțit-o scriind „Uitasem” și să încerc, cumva, s-o recreez. Nu știu dacă voi reuși. Știu că voi încerca. Nu știu cât timp îmi voi păstra acest pseudonim, știu că, pentru moment, să scriu sub anonimat mă pune față în față cu multe necunoscute pe care le am despre percepție și identitate la nivel artistic.

Spectacol-lectură

- intrarea liberă

Duminică 11 noiembrie 2018, ora 19.00 - Teatrul de Nord, Sala Mare

TĂRĂ(Z)BOI de Mariana Starciuc

Regia: Ovidiu Caița

Scenografia: Anda Pop

Muzica: Andrei Raicu

Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu

Video design: Dimitris Palade

Mișcare scenică: Roxana Fânață

Distribuția: Crina Andriucă, Ioana Cheregi, Roxana Fânață, Andrei Gîjulete, Alexandra Odoroagă, Cătălin Mareș, Romul Moruțan, Stelian Roșian, Adriana Vaida, Ciprian Vultur, Raluca Mara, Anca Dogaru

Acțiunea piesei se desfășoară în timpul războiului de pe Nistru (1992), unul al intereselor marilor puteri cărora le cad jertfă fie băștinași nevinovați, fie mercenari veniți, fără cunoștință de cauză, din pușcăriile Rusiei. Întreg tărăboiul piesei se concentrează în jurul unei colectivități moldovenești, care, prin lozinci și declarații false, prin așa-numitele acțiuni „în numele salvării țării”, profită de conflagrație, compromițând astfel ideile de patriotism, de valori naționaleși general-umane. Totodată, autoarea urmărește destinele câtorva personaje pacifiste, care iubesc, sunt responsabile, speră, destine ce ating, într-un final, tragicul. 

Premieră - abonament ”Ștefan Mareș”

Prețurile biletelor:

zona A/zona B/zona C/zona D

45 lei/40 lei/35 lei/18 lei

Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

www.teatruldenord.ro

Informații, rezervări, bilete:

Agenția teatrală | str. Horea nr. 6 | 0261712106 | agentie.teatruldenord@gmail.com
Bilete online: https://www.biletmaster.ro

 

 

 

 

 

Tags: focus  drama  program  
1417 vizite
Distribuie pe