Locale Altele
Joi, 2 Mai 2024
Joi, 2 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un mic arsenal descoperit sub treptele castelului din Carei
Florin Răchitan  - Vineri, 4 Februarie 2011

Muncitorii care lucrează la renovarea castelului din Carei au făcut vineri o descoperire de senzaţie. Sub treptele din sala festivă a Castelului Karolyi au găsit nu mai puţin de 11 arme, unele în stare avansată de corodare, dar altele păstrate în stare bună. Ei au chemat specialiştii de la Muzeul Judeţean, care au luat imediat măsuri pentru conservarea obiectelor găsite.


 

Directorul general al Muzeului Judeţean, Liviu Marta, directorul Szocs Peter şi şefa de laborator Gina Olariu au prezentat presei mini-arsenalul de la Carei, la scurt timp după descoperirea acestuia.

 

„M-am simţit ca în filmele cu Indiana Jones, muncitorii ne-au arătat o nişă de sub trepte, unde a trebuit să ne înghesuim pentru a ajunge la armele îngropate sub pământ. Am făcut câteva fotografii la faţa locului, după care am ridicat armele cu mare grijă şi le-am adus la Satu Mare, unde vor fi recondiţionate şi avem intenţia să le expunem, probabil chiar la Carei, după ce va fi renovat castelul” – a declarat directorul Szocs Peter.


 

El a apreciat că atât ţevile de puşcă, cât şi săbiile de ofiţeri de cavalerie au fost realizate în prima jumătate a secolului XIX şi este foarte probabil să fi fost ascunse în acel loc secret după înfrângerea Revoluţiei de la 1848, când autorităţile imperiale habsburgice făceau controale în toate casele pentru a-i dezarma pe foştii revoluţionari.
 

 

Potrivit declaraţiilor conducerii Muzeului Judeţean aceasta este cea mai importantă descoperire de arme vechi de pe teritoriul judeţului Satu Mare, iar momentul este cât se poate de potrivit, deoarece tocmai pregătesc o expoziţie de istorie locală la Carei, iar săbiile şi puştile vor fi exponatele-vedetă.

3766 vizite
Distribuie pe