Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un sătmărean în Serie A
Cristian Tudor  - Vineri, 23 Ianuarie 2009

Sergiu Suciu are 18 ani şi jumătate, e mijlocaş ofensiv, iar joi seara, la meciul de Cupă cu Lazio, a fost convocat pentru prima dată în lotul mare al echipei AC Torino, de antrenorul Walter Novellino, alături de vedetele Rosina şi Amoruso.

 

În primăvară, când SM Online i-a solicitat un scurt interviu, Sergiu a impresionat prin modestie și prin bun simț. A recunoscut că mai are mult de muncit până să facă pasul cel mare spre seniorii lui AC Torino și a ținut și atunci să le mulțumească antrenorilor cu care a lucrat la Satu Mare. Acum Suciu pare să-l fi convins pe antrenorul Novellino că e momentul să-i dea o șansă.

 

Părinţi plecaţi la muncă în Italia

           

Povestea băiatului din Satu Mare e tipică pentru mulţi români, dar cu un final fericit. La sfârşitul anilor ‘90, când copilul nu împlinise încă 9 ani, părinţii săi au plecat să lucreze în Italia. Sergiu a rămas acasă, împreună cu bunica. Mergea doar în vacanţe să-şi viziteze mama şi tatăl, după care se întorcea în ţară, unde era la şcoală şi juca fotbal la juniorii Olimpiei, sub îndrumarea profesorului Kalmar. La aproape 10 ani s-a mutat însă la echipa Liceului Sportiv şi a intrat pe mâna cuplului de antrenori Dacian Nastai - Paul Mihai. Abia la 12 ani puştiul a plecat definitiv în Peninsulă.

 

“Am ajuns din greşeală la Torino”

 

A fost acceptat imediat la Torino. “Din greşeală”, uimeşte puştiul prin motivaţie. Explică: “Jucam fotbal cu tata şi cu un prieten al lui, care, după ce m-a văzut, a zis că mă poate ajuta să dau probe la Torino. M-au primit repede la club, unde joc de peste şase ani şi am trecut pe la toate nivelurile”.

 

Niciodată la “naţională”

 

A explodat la Primavera, formaţia secundă a piemontezilor, unde avea asigurat un post de titular. Curios, chiar dacă i-a mers bine în Peninsulă, n-a ajuns niciodată la loturile naţionale de juniori ale României. “Nu m-a căutat niciodată nimeni de la federaţie. N-am făcut însă o psihoză din dorinţa de a veni la lot. Am încercat mereu să-mi văd de treaba mea, să mă pregătesc, să fiu serios”, spune Suciu. Completează: “N-aş accepta să joc pentru Italia, dar nici nu pot să mă autopropun la naţionala României”.

 

“Seamănă cu Totti”

 

Fostul antrenor al lui Suciu de la LPS Satu Mare, Dacian Nastai, spune că puştiul are un potenţial fantastic: “E un copil foarte inteligent, matur. Încă de când era mic trebuia să ai grijă cum vorbeşti cu el, fiindcă ştia să te judece cu mare echilibru. Nu e un jucător de forţă, dar are execuţii surprinzătoare, prin care-ţi poate rezolva un meci. Seamănă cu Totti. A fost un băiat cuminte, n-a uitat de unde a plecat, ştie ce vrea şi nu s-a pierdut pe drum, deşi a trecut prin multe greutăţi. Şi uite că răzbeşte în Italia, fără să aibă publicitatea altora”.

Tags: sergiu  suciu  torino  
2092 vizite
Distribuie pe