Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Comparație între Liga 1 și primele 5 campionate ale Europei
SM Online  - Vineri, 11 Noiembrie 2016

Chiar dacă România ocupă locul 17 în clasamentul coeficienților UEFA, iar echipele din Liga 1 și Liga 2 se îndreaptă către insolvență și faliment, dacă este să comparăm campionatul autohton cu cele mai puternice 5 campionate ale Europei, vom găsi și un aspect la care suntem pe primul loc – virtual, deoarece include statistici extrase din partidele disputate până în acest moment în acest sezon competițional.

Sursa datelor colectate pentru acest material este http://www.clasament-fotbal.com

Iată câteva comparații interesante între ligile de top de pe continent și Liga 1:

Media de goluri pe meci – Fotbalul spectacol nu se mai vede prea des în acest sezon de Liga 1. Am observat însă că în sezonul trecut (primul după introducerea sistemului cu play off și play out), partidele din primul eșalon au devenit mai spectaculoase spre final, în fazele decisive ale competiției.

Deși probabil că era de așteptat, Liga 1 ocupă ultima poziție a acestui top:

La Liga – 3.08 goluri pe meci

Bundesliga – 2.85 goluri pe meci

Serie A – 2.76 goluri pe meci

Premier League – 2.69 goluri pe meci

Ligue 1 – 2.53 goluri pe meci

Liga 1 – 2.42 goluri pe meci

Cele mai spectaculoase competiții ale momentului sunt La Liga – în special datorită prezenței celor doi granzi ai fotbalului mondial: Real Madrid și Barcelona, și Bundesliga, acolo unde golurile se marchează în număr destul de mare de ani buni de zile.

Victorii ale gazdelor – Se spune că gazdele câștigă majoritatea meciurilor de pe teren propriu în ligile în care se practică un fotbal supra-tacticizat, însă această idee pare să nu se aplice în chiar toate cazurile. Dacă ar fi să ne luăm după această zicală, ar trebui să considerăm că Liga 1 este al doilea cel mai spectaculos campionat dintre cele evaluate.

Procent de meciuri câștigate de gazde:

Ligue 1 – 54%

Bundesliga – 52.8%

Serie A – 51%

La Liga – 44.4%

Liga 1 – 42.9%

Premier League – 42.2%

Spre surprinderea multora, campionatul italian, creator al stilului Catenaccio, nu ocupă primul loc în acest top, deși marea majoritatea a microbiștilor ar putea să jure fără sa știe că în Serie A se câștigă cele mai multe meciuri acasă – comparativ cu celelalte ligi importante ale Europei.

Victorii ale oaspeților – Victoriile în deplasare sunt la modă în Liga 1. Singurul clasament în care eșalonul superior al fotbalului românesc ocupă locul întâi este cel a procentului de victorii obținute de echipele care au jucat în deplasare:

Liga 1 – 31.9%

Premier League – 31.1%

La Liga – 30%

Serie A – 26.5%

Ligue 1 – 25%

Bundesliga – 22.2%

Premier League a înregistrat aproape la fel de multe rezultate surpriză – dacă le putem spune așa – ca și Liga 1, în timp ce acest sezon de Bundesliga a dat cele mai puține echipe învingătoare pe teren advers. 

Tags: comparatie  clasamente  fotbal  
2385 vizite
Distribuie pe