Locale Altele
Vineri, 21 Septembrie 2018
Vin, 21 Sept 2018
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bal mascat la Biblioteca Județeană Satu Mare
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Miercuri, 15 Februarie 2017

Biblioteca Județeană Satu Mare, în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Școala Gimnazială Nr. 10, organizează vineri, 17 februarie, cu începere de la ora 1000, un eveniment care aduce în prim-plan sărbătoarea Fărșangului.

Evenimentul inițiat de către bibliotecarii Secției de împrumut pentru copii se va desfășura în Sala Multimedia și va reuni mai multe activități specifice acestei sărbători populare precum: confecționarea măștilor de carnaval, prezentarea îmbrăcămintei, dar și o serbare pusă în scenă de către elvi ai Școlii Gimnaziale Nr. 10 pentru cei peste 30 de copii autiști de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă.

La final, toți participanții vor degusta gogoși, dulciurile specifice Fărșangului, pregătite cu mare drag de către bibliotecara Veres Erzsebet, inițiatoarea și coordonatoarea evenimentului.

Fărşangul este un obicei tradiţional al comunităţii maghiare împrumutat de la saşii transilvăneni, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă, prilej de a îndepărta spiritele malefice şi întunecate, un mod prin care se sugerează sfârşitul mult aşteptat al iernii.

Este o sărbătoare a măştilor ce înfăţişează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anulează, lăsând loc exagerărilor.

„Dacă în trecut Fărșangul a reprezentat inițial drept o sărbătoare care are rolul de a marca trecerea de la iarnă la primăvară, în zile noastre carnavalul organizat pentru a marca această sărbătoare devine misterios, fascinant și colorat. Este un amestec de tradiție, distracție și istorie, iar noi dorim să le transmitem aceste valori tuturor participanților la eveniment. Motivul măștilor se va regăsi și într-o expoziție de fotografii organizată în cadrul Secției de împrumut pentru copii.”, a declarat bibliotecara Veres Erzsebet.

 

Tags: bal mascat  sarbatoare farsagului  biblioteca judeteana  
519 vizite
Distribuie pe

Nadia Comăneci la reinaugurarea unei săli de gimnastică
Miercuri, 19 Septembrie 2018
Sala de gimnastică din cadrul Complexului Sportiv Național Lia Manoliu și-a schimbat miercuri denumirea în „Sala Nicolae Vieru”...   continuare

Super-concurs de Streetball 3x3 la Aushopping Satu Mare
Marti, 18 Septembrie 2018
Pentru prima dată în Satu Mare, o competiție de Streetball 3x3 va încinge atmosfera din parcarea Centrului Comercial Aushopping. În perioada 22 – 23 septembrie, aici se vor întrece pasionații de baschet.   continuare

GM Andrei Istrățescu este noul campion al Cupei Tășnad!
Luni, 17 Septembrie 2018
Cupa Orașului Tășnad la șah a ajuns duminică la final. Ediția cu numărul 6 a strâns în orașul sătmărean 37 de șahiști din cinci țări precum România, Ungaria, Ucraina, Franța și Republica Moldova. Șahiști valoroși, printre ei trei mari maeștri și opt maeștri internaționali.   continuare

GM Aczel Gergely este fruntaș la Cupa Orașului Tășnad, după patru runde
Vineri, 14 Septembrie 2018
Orașul Tășnad găzduiește în această perioadă ediția cu numărul 6 a Cupei Orașului Tășnad. Un turneu internațional care nu strânge mulți șahiști, dar care se laudă cu valoarea lor.   continuare

Canotorul Ioan Șnep, vicecampion olimpic, a devenit cetățean de onoare al orașului Negrești-Oaș
Duminica, 9 Septembrie 2018
Conducerea Primăriei Negrești-Oaș a profitat de prilejul oferit de concertul susținut sâmbătă seara...   continuare