Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum trebuie întreținute corect țesăturile textile pentru a crește durata de exploatare
SM Online  - Marti, 2 Martie 2021
Trebuie să recunoaştem că nu odată suntem tentați să punem în maşina de spălat toate hainele murdare!

Aşa scăpăm mai repede şi câştigăm timp pentru a face altceva! Da, dar procedând astfel nu facem decât să scurtăm durata de viaţă a țesături textile, adică a bunurilor noastre. Pentru a evita să distrugem hainele şi articolele textile din locuință este important să le igienizam corect. Nu vorbim doar de calitatea şi de proprietăţile detergenţilor utilizaţi, dar şi de curăţarea fiecărui materiale în funcţie de particularităţi. Hai să vedem cum se curăță cele mai populare țesături textile frecvent întâlnite în garderobă.

Bumbacul

Cu siguranță când spui bumbac moale spui articole vestimentare prietenoase, care se simt bine pe piele. Proprietățile absorbante şi proprietăţile antihistaminice fac ca articole realizate din bumbac să fie preferate pentru bebeluşi şi pentru persoane cu piele sensibilă. Bumbacul se curăţa eficient atât cu detergenţi ecologici cât şi cu detergenţi puternici. Îşi păstrează aspectul impecabil la temperaturi înalte şi poate fi uscat în uscător, sau în locurile bine aerisite. Hainele şi lenjeriile din bumbac rezistent nu trebuie uscate direct în soare pentru că îşi pierd din culoare şi se aspresc.

Vâscoză

Vâscoză este un material rezistent, care poate fi curăţat cu uşurinţă în maşina de spălat şi la temperaturi înalte, fără a-şi pierde din elasticitate sau proprietăţi. Nu trebui înălbit pentru că se deteriorează, însă poate fi uscat în uscător şi călcat cu aburi la temperaturi înalte. 

Lâna

Lâna este un material natural, prietenos cu pielea, dar este foarte elastic. Trebuie curăţat cu atenţie, pentru ca la temperaturi înalte se strânge. Materialele textile din lână incorect curăţate se scămoşează şi capătă aspect neplăcut. Hainele din lână se curăță la temperaturi joase, la programe scurte, întotdeauna întoarse pe dos. Nu se recomanda introducerea acestora în uscător şi nici calcarea cu fierul încins.

Mătasea

Mătasea este moale, plăcută, rezistentă dar foarte pretenţioasă. Este sensibilă la temperaturi înalte şi îşi pierde aspectul proaspăt dacă este curăţată cu detergenţi puternici. Textilele din mătase pot fi curăţate manual, cu solvenţi ecologici, prietenoși. Se stoarce prin apăsare şi se usucă în spaţiu special bine ventilat.

Sursa de imagine:
Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

3909 vizite
Distribuie pe