Locale Altele
Joi, 2 Mai 2024
Joi, 2 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
De ce se întorc Cutezătorii Munților în fiecare an să curețe de gunoaie aceleași locuri poluate de localnici și turiști? Din convingere!
Cutezătorii Munților  - Luni, 18 Septembrie 2023

De mulți ani de zile, tinerii entuziaști din Asociația ”Cutezătorii Munților” participă la campania națională ”Let’s do it Romania” și de fiecare dată se lovesc de aceeași problemă, care ar fi trebuit deja să-i dezamăgească și să-i descurajeze: locurile pe care le curăță într-un an sunt pline de gunoaie în anul următor. Și e destul de evident cine aruncă deșeurile acolo.

De ce, totuși, continuă să participe în fiecare an la această acțiune națională de ecologizare (sâmbăta trecută, de exemplu, în zona Certeze până pe Vârful Buian)? Ne explică chiar ei:

După ani și ani de când Asociatia Cutezatorii Muntilor se alătură evenimentului național "Let"s do it România" ne frământă o stare de fapt constantă. Ne reîntoarcem să ecologizăm cam în aceleași locuri. Și mereu ne reîntâlnim cu la fel de multe gunoaie aruncate prin râpe, abandonate la marginea drumurilor forestiere sau pe cursurile pâraielor.

Ca și cum, tot efectul pe care îl au acțiunile noastre, sub privirile admirative ale locuitorilor acelor zone, este "spălat" chiar a doua zi de ritmul vieții lor.

Și ne dăm seama că nu avem de-a face cu o mentalitate greșită sau proasta educație a atâtor oameni. E ceva mai adânc de atât.

Ne lovim de Convingeri tari ca piatra. Să distrugi sistematic locul în care trăiești nu se face din neglijență, lene sau indiferență.

Știi că nu e bine, dar continui...

Vezi că vin oameni de la zeci de kilometri să curețe locurile în care trăiești, dar continui să poluezi...

Ăstea sunt deja Convingeri: NU ÎMI PASĂ!

Și atunci, ce e de făcut, dacă nimic nu se schimbă? De ce nu abandonăm lupta aceasta de a proteja Natura?

Pentru că, la fel cum ei au Convingeri, la fel avem și noi CONVINGERI: NOUĂ NE PASĂ! Solide ca o stâncă și ale noastre.

Nu ne facem iluzii despre situația ireversibilă mondială a climei din cauza distrugerii masive prin deversările de gunoaie și poluarea atmosferică. Știm că e prea puțin ce facem noi prin astfel de acțiuni și, probabil, prea târziu.

Dar o facem, deoarece, avem nevoie să ne trăim viețile potrivit Convingerilor noastre că trebuie să protejăm singurul Cămin al Omenirii pe care îl avem: Planeta Albastră.

Apoi, avem nevoie să educăm propriii noștri copii în spiritul NOUĂ NE PASĂ, precum își educă acei prea mulți inconștienți propriii lor copii în spiritul NOUĂ NU NE PASĂ!

Și sâmbătă, alături de Salvamont SatuMare, ca de obicei, prietenii și partenerii noștri de încredere, am cules peste 70 de saci de 120l de mizerie, dincolo de ceea ce efectiv nu încăpea în saci: țevi, conducte de plastic, geamuri, scaune auto carbonizate, obiecte sanitare, casetofoane, saci de moloz, gresie și faianță sparte, etc.




Ne vom întoarce și la anul, cu siguranță, nu ne facem nici o iluzie...

1060 vizite
Distribuie pe