Locale Altele
Joi, 2 Mai 2024
Joi, 2 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Protest al urmașilor moților deportați în fața Prefecturii Satu Mare
Florin Răchitan  - Miercuri, 10 Ianuarie 2024

Zeci de persoane, membri ai Asociației Județene a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 1940, au participat miercuri la un protest pașnic în fața sediului Prefecturii Satu Mare pentru a-și cere drepturile financiare care le sunt refuzate pentru al treilea an consecutiv.

Este vorba despre indemnizațiile prevăzute prin Legea 154/2021 care se acordă cetățenilor care au avut de suferit din cauza regimurilor politice care s-au succedat la putere în perioada și imediat după cel de-al doilea Război Mondial.

De asemenea drepturi beneficiază, de exemplu, foștii deținuți politici sau șvabii deportați în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică, însă plata indemnizațiilor pentru urmașii celor care au avut de suferit în urma cedării Ardealului de Nord autorităților horthyste este amânată deja de trei ani, de când a intrat legea în vigoare, motivul invocat fiind mereu că ”nu sunt bani”.

Ei acuză de discriminare Guvernul, dar și pe parlamentarii care au votat Legea Bugetului pe anul 2024, în condițiile în care celelalte categorii cuprinse în lege beneficiază fără probleme de sumele respective.

După ce și-au spus necazurile în fața Prefecturii, participanții la protest au înmânat prefectului Radu Roca un memoriu și petiții individuale, iar reprezentantul Guvernului în județ i-a asigurat că va informa autoritățile centrale de situația de la Satu Mare, solicitând, totodată includerea sumelor respective într-o viitoare rectificare a bugetului de stat.

900 vizite
Distribuie pe