Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Primarii nu mai vor să audă de rezervaţia naturală a râului Tur
Florin Răchitan  - Joi, 11 Aprilie 2013

Scandal monstru la şedinţa convocată joi la amiază de prefectul Eugeniu Avram pentru a arbitra conflictul ce ţine deja de ani de zile între custodele Ariilor Naturale Protejate ale râului Tur, Societatea Carpatină Ardeleana, şi primarii din localităţile aflate pe teritoriul acestor arii protejate.

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, s-a arătat a fi un apărător vehement al intereselor autorităţilor locale şi ale proprietarilor de terenuri din zonele respective, promiţând că se va implica direct pentru ca „cei de la Societatea Carpatină Ardeleană să dispară din judeţ la fel cum au apărut”.

 

Rând pe rând, primarii din Turţ, Gherţa Mică, Bixad, Călineşti-Oaş şi Livada s-au plâns că, de când o bună parte a terenurilor din extravilanul sau chiar intravilanul localităţilor lor au fost cuprinse în Ariile Naturale Protejate, custodele se comportă ca şi cum ar fi stăpân într-un stat în stat, împărţind amenzi halucinante pentru orice amărât de cioban care vrea să-şi construiască o stână pe propriul său teren.

 

De autorizaţii de construcţie nici nu poate fi vorba, astfel că, în opinia primarilor, localităţile lor riscă să rămână subdezvoltate, deoarece investitorii fug de ariile naturale protejate ca dracul de tămâie.

 

Toate acestea pentru ca, teoretic, custodele să protejeze unele specii de animale sau păsări, precum cristelul de câmp, în habitatul lor natural, însă majoritatea edililor au dubii serioase în privinţa existenţei acelor specii în zonele respective şi îi suspectează pe cei de la Societatea Carpatină Ardeleană că, de fapt, aruncă praf în ochi Uniunii Europene şi bagă în buzunar finanţări uriaşe primite pentru activităţi de protejare a naturii şi eco-turism.

 

Directorul executiv al Societăţii Carpatine Ardelene, Mark Nagy Janos, a explicat că Ariile Naturale Protejate ale râului Tur , în suprafaţă totală de peste 6.000 de hectare în judeţul Satu Mare, au fost delimitate prin Hotărâre de Guvern, fiind ulterior declarate de interes european şi incluse în programul Natura 2000 odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.

 

Administrarea acestor arii protejate se face în baza unui contract de custodie semnat cu Ministerul Mediului, care a desemnat Societatea Carpatină Ardeleană să-şi asume acest rol, iar toate autorizaţiile sau amenzile pentru contravenţii specifice se eliberează pe baza legilor în vigoare.

 

Înţelegând aceste aspecte, primarii sunt, totuşi, revoltaţi de faptul că nici autorităţile locale nici proprietarii de terenuri nu au fost despăgubiţi în vreun fel pentru pierderile materiale pe care le suferă din cauza faptului că nu-şi pot exploata propriile terenuri aflate în zonele protejate.

Singura excepţie se pare că o reprezintă Asociaţia crescătorilor de taurine din Drăguşeni, membrii acesteia primind despăgubiri de câte 200 euro pentru fiecare hectar de păşune pe care nu au avut voie să pască animalele.

 

În timp ce Mark Nagy Janos a anunţat că a făcut demersuri pentru ca şi alţi proprietari de terenuri să beneficieze de despăgubiri prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Mircea Govor i-a îndemnat pe primari să depună plângeri penale împotriva Societăţii Carpatine Ardelene şi a promis că va iniţia el însuşi, la Bucureşti, rezilierea contractului de custodie cu această organizaţie.

2276 vizite
Distribuie pe