Locale Altele
Joi, 2 Mai 2024
Joi, 2 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Presa maghiară acuză Jandarmeria Română de discriminare etnică în urma scandalului de la Carei
Florin Răchitan  - Miercuri, 26 Aprilie 2023

Ați crezut că s-a terminat scandalul de Carei, ocazionat de dezvelirea statuii poetului Kolcsey Ferenc? Nici pe departe!

La două săptămâni de la incidentele care au avut loc cu prilejul participării președintelui Ungariei, Novak Katalin, la dezvelirea statuii de la Carei pare să se pună în aplicare un scenariu pe care l-au bănuit mulți sătmăreni de la bun început.

După ce provocarea de la Carei nu a avut urmări de amploarea la care, probabil, se așteptau unii, săptămâna trecută a avut loc un nou incident, de data aceasta la Tășnad, unde, aparent, ar fi fost vandalizat panoul de pe biroul parlamentar al deputatului UDMR Nagy Szabolcs.

Reacționând imediat la incident, primarul orașului Tășnad, Adrian Farcău, și-a exprimat suspiciunile cu privire la acuzațiile potrivit cărora acest incident cu iz naționalist ar fi opera vreunui localnic.

Mai mult, la câteva zile după incident, același Adrian Farcău a fost chiar gazda delegației maghiare conduse de omologul său din orașul Szigetszentmiklos, împreună cu care a dezvelit o placă memorială pe casa natală a celebrului zoolog Biro Lajos, fiu al orașului, eveniment la care, de data aceasta, nu s-au înghesuit UDMR-iștii.

Între timp s-au aflat detalii ”interesante” și despre monumentul închinat poetului Kolcsey Ferenc. Se pare că autoritățile locale au ignorat, pur și simplu, procesul verbal încheiat chiar în preziua dezvelirii statuii de către inspectorii de la Direcția Județeană de Cultură Satu Mare, care au constatat că  statuia nu este conformă cu avizul aprobat anterior de aceeași Direcție de Cultură și, prin urmare, au dispus atât amendarea Primăriei Carei cu suma de 10.000 de lei, cât și ”desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială”.

Problema a fost amplasarea statuii și a coloanei alăturate pe socluri de piatră, care nu apăreau în documentația inițială, dar și existența unei inscripții în limba maghiară (un vers din Imnul Ungariei, creație a poetului Kolcsey Ferenc), fără ca aceasta să fie completată de vreo inscripție în limba română, așa cum prevede legea.

Problema pare nesemnificativă, dar se pare că aceasta a determinat absența reprezentanților de etnie română ai statului român la ceremonia de dezvelire a statuii, deoarece nu puteau să riște să participe la un eveniment care nu respecta prevederile legislative în vigoare în România.

Aceste ”amănunte” nu au oprit, însă, conducerea Primăriei Carei să organizeze manifestările din ziua următoare, la care a participat și președintele Ungariei, Katalin Novak, iar la finalul ceremoniei, făcând un gest de neînțeles și contrar recomandărilor și protocolului agreat cu forțele de ordine, ea s-a apropiat de zona în care erau ținuți sub control protestatarii membri ai diferitelor organizații patriotice românești, inclusiv un deputat AUR, riscând incidente de amploare diplomatică.

În acel moment tensionat, unul dintre protestatari a făcut un gest care semăna cu un scuipat, ceea ce i-a determinat de SPP-iști să deschidă umbrelele pentru a o proteja pe șefa statului maghiar de eventuale obiecte aruncate spre ea. Până la urmă nu a fost cazul de măsuri suplimentare, iar protestatarul respectiv a fost identificat pe baza imaginilor de la fața locului și amendat cu 500 de lei.

Au trecut două săptămâni de atunci și, văzând că nu a ieșit nimic nici din tentativele de la Tășnad, ciorba a fost reîncălzită luni, când pe site-ul Kronika din Cluj, aflat în conglomeratul de presă controlat indirect de Guvernul de la Budapesta, a apărut un articol în care era luată la rost Jandarmeria Română, cea care a asigurat dispozitivul de ordine în timpul manifestărilor de la Carei, pe motiv că ar aplica ”standarde duble” și discriminatorii la aplicarea sancțiunilor.

În articolul cu pricina s-a amintit de o amendă mai mare, în valoare de 1.000 de lei, pe care i-au aplicat-o jandarmii de la inspectoratul din Mureș organizatorului defilării din 10 martie, de la Târgu Mureș, pentru susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Articolul a ajuns, prin intermediul serviciului de traduceri al agenției naționale maghiare de presă MTI și în presa românească, după care Jandarmeria s-a folosit de dreptul la replică, trimițând un comunicat în care arată că ”Încercarea de a alătura o instituţie a statului care, prin statut, regulamente şi legislaţie, asigură în mod nediscriminatoriu, fără a face distincţii pe criterii etnice, religioase, economice sau de altă natură, siguranţa tuturor cetăţenilor, este inadecvată şi nu corespunde realităţii obiective prezentate distorsionat şi tendenţios pe un portal de origine maghiară. Reafirmăm cu fermitate, aşa cum o facem de fiecare dată când există acuzaţii nefondate la adresa instituţiei, faptul că Jandarmeria Română acţionează permanent, în mod transparent, nediscriminatoriu şi echidistant pentru îndeplinirea principalului nostru obiectiv, acela de a asigura un serviciu public care să răspundă nevoilor de siguranţă ale tuturor cetăţenilor, indiferent de etnia din care fac parte”.

Ținându-se departe de acest scandal, tocmai pentru ”a nu da apă la moară” celor care abia așteaptă să-l acuze, deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, a răspuns solicitării realizatorilor unei emisiuni de pe un post național de televiziune pentru a-și prezenta și el opinia pe această temă:




1273 vizite
Distribuie pe