Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Măsuri luate de autorităţi în timpul şi după inundaţiile din luna mai
Florin Răchitan  - Joi, 4 Iunie 2015

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit joi, pentru prima dată după grindina şi inundaţiile care s-au abătut asupra judeţului Satu Mare la sfârşitul lunii mai, la şedinţă participând şi unii primari ai comunelor care au fost cele mai afectate de intemperii.

Redăm în continuare raportul prezentat de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare despre intervenţiile pe care le-au avut pompierii în cursul acelor zile:

În urma informării meteorologice primite de la A.N.M., în  data de 24.05.2015 ora 11:00 privind fenomenele meteorologice periculoase preconizate pentru intervalul 25.05.2015 ora 12:00 - 26.05.2015 ora 09:00 (averse de ploaie de 30-40 l/mp, grindină si vijelie, am fost solicitaţi să intervenim la următoarele situaţii de urgenta:

25.05.2015

- producerea unei inundaţii în loc. Giorocuta. Au fost  avariate 13 case, care în urma infiltraţiilor prezentau pericol de prăbuşire. S-a trecut la evacuarea a 20 de persoane, din care 12 au fost cazate la rudenii, iar 8 persoane (4 copii si 4 adulti) au fost cazate la Şcoala Generala Giorocuta, unde C.L.S.U. Supur, sub coordonarea primarului, a amenajat un spaţiu adecvat sinistraţilor. Retelele electrice din localitate, afectate.

- la stingerea unui  incendiu izbucnit în loc. Turţ, la un depozit de furaje. Am intervenit cu o autospeciala de lucru cu apă si spuma cu 6 subofiteri. Au ars 4 tone fan si s-au degradat 16 grinzi. Cauza incendiului – fulger / traznet.

La ora 18:30 Prefectul Judeţului Satu Mare a convocat membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta in sedinta extraordinară, pentru evaluarea situaţiei si luarea masurilor privind înlaturarea efectelor produse de fenomenele meteo periculoase care au avut loc.

27.05.2015

- intervenţie la evacuarea apei din beciul unui imobil în localitatea Giorocuta şi scoaterea apei din gospodăriile populaţiei în localităţile Poiana Codrului şi Bârsău de Jos. Cadrele ISU împreună cu voluntari, jandarmi, cetăţeni şi poliţişti au intervenit pentru evacuarea apei din 28 gospodării şi din 5 locuinţe. În localitatea Poiana Codrului a fost evacuată o persoană la rude.

- intervenţie în localitatea Sechereşa; cadrele ISU împreună cu 3 cetăţeni au intervenit pentru scoaterea apei dintr-o locuinţă inundată;

- intervenţie la 6 gospodării în localitatea Supuru de Jos; cadrele ISU împreună 6 voluntari şi 2 cetăţeni au intervenit pentru scoaterea apei acumulate.

- în Cartierul Sătmărel evacuarea sinistraţilor la căminul cultural din localitate  (54 adulţi, 55 copii din 15 locuinţe);

În urma evenimentului înregistrat pe raza localităţii Craidorolţ, din data de 27.05.-28.05.2015, ca urmare a depăşirii Cotei de Pericol pe râul Crasna, s-au luat  următoarele măsuri:

-  deplasarea Inspectorului şef al ISU în localitatea Craidorolţ pentru a evalua situaţia reală din teren şi coordonarea intervenţiilor specifice;

- râu Crasna, îndiguire pe 1,5 km, supraînălţat cu aproximativ 6.000 buc. saci cu nisip şi diguri gonflabile;

- montarea digurilor gonflabile;

- mesaj de alertare a populaţiei şi evacuarea parţială a populaţiei la căminul cultural din localitate - 20 persoane (12 adulţi şi 7 copii la căminul cultural; 1 persoană adultă imobilizată la pat fiind transportată de către un echipaj de ambulanţă SMURD la rude);

Forţe şi mijloace participante la intervenţie:

                                -  ISU: 41 de pompieri cu 6 autospeciale;

                                -  IJJ: 39 de jandarmi cu 4 auto;

                                -  IPJ: 6 cadre cu 2 auto;

                                -  ANIF: 3 persoane;

                                -  S.G.A.: 25 persoane;

                                -  SVSU Craidorolţ: 20 voluntari şi 60 de cetăţeni;

                                -  Electrica SA: 1 echipaj cu 3 angajaţi;

                                   Au fost protejate un număr de 600 case.



30.05.2015

Intervenţie la producerea unei inundaţii în localitatea Căpleni pe un teren agricol, din cauza infiltraţiilor de la râul Crasna;  s-a intervenit cu o autospecială de intervenţie şi motopompa remorcabilă. Au fost inundate aprox. 6 ha de teren cu culturi de porumb şi floarea soarelui.

În continuare a prezentat un raport detaliat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Vasile Andrieş:

Aria precipitatiilor a cuprins zona de codru a judetului Satu Mare – comunele Pomi, Barsau, Valea Vinului, Crucisor, Supur, si Bogdand, precum si zona judetului Salaj pe raul Crasna si afluentii valea Zalaului si paraul Zalnoc. Precipitatii consistente s-au inregistrat si in zonele afectate Acas si Craidorolt pe raul Crasna.

Aceste cantitati mari de precipitatii cazute intr-un interval scurt de timp au produs scurgeri semnificative pe versanti si debite foarte mari pe raurile mici, iar pe raul Crasna aval de confluenta cu valea Zalaului s-a format o unda de viitura care a condus prin propagare, la inregistrarea unui nivel maxim istoric in sectiunea Craidorolt (H=629 cm in data de 27.05.2015).

Cele mai mari cantitati de precipitatii s-au inregistrat in perioada 27-28.05.2015, pe alocuri semnalandu-se cantitati de peste 50-60 l/mp in mai putin de 12 ore, dupa cum urmeaza:

                                                          

                                             Cumulat                      În 12 ore         

BH Somes

Aciua                                      106 l/mp                      54.2 l/mp

Valea Vinului                           93.2 l/mp                     32.7 l/mp

Hrip                                        63.7 l/mp                     16.5 l/mp

 

BH Crasna      

Corund                                    102 l/mp                      58.0 l/mp                    

Supuru de Jos                          117 l/mp                      65.5 l/mp        

Ratesti                                     56.3 l/mp                     33.1 l/mp        

Craidorolt                                53.4 l/mp   

                 

Situatia hidrologica

La statia hidrometrica Craidorolt s-a inregistrat nivel maxim istoric H max = 629 cm in 27.05.2015.

Viitura inregistrata la statia hidrometrica Craidorolt pe raul Crasna in 27 - 30.05.2015 a fost generata de precipitatiile cazute la sfarsitul lunii mai in bazinul superior al raului Crasna.

Nivelul maxim de 629 cm cu 79 cm peste Cota de Pericol s-a inregistrat in data de 27.05.2015 la ora 22:20, nivel care s-a mentinut pina in data de 28.05.2015 ora 4:00.In timpul viiturii au fost efectuate citiri suplimentare cu frecventa mai mare si transmise in fluxul informational rapid. Statia automata a functionat bine si a transmis datele in timp real. In timpul viiturii au fost executate un numar de 8 masuratori de debit de catre hidrologii din cadrul statiei hidrologice Satu Mare.

Pentru determinarea debitului maxim s-a folosit cheia limnimetrica trasata pe baza masuratorilor s-a folosit cheia multianuala verificata cu masuratori din anii anteriori. Ramura de scadere s-a trasat pe baza masuratoriilor executate in timpul viiturii.

In concluzie, fata de cele mai mari viituri inregistrate la statia hidrometrica Craidorolt, viitura din 27 - 30.05.2015 prezinta un nivel maxim istoric inregistrat, iar ca valoare a debitului ramane cea inregistrata in anul 2000, Q = 203 mc/s. la nivel H= 604 cm.

Volumul viiturii pe raul Crasna tranzitat in sectiunea Craidorolt a fost de 12,9 mil mc.

In bazinul hidrografic al raului Somes s-au inregistrat inundatii din scurgeri de pe versanti si revarsari ale cursurilor de apa v Barsau si v. Barsarel (cursuri necadastrate) in com Barsau si pe paraul Rodina in com Pomi.

Au intrat in fonctiune acumularile nepermanente:

- Borlesti pe paraul Rodina;

- Crucisor pe valea Vinului;

Polder Moftin – rau Crasna

Polderul Moftin a intrat in functiune in data de 28.05, reducand varful de viitura pe deversorul de acces raul Crasna cu max 93,1 mc/s. Volumul maxim atenuat in cele doua compartimente a fost de 6,1 mil.mc.

Masuri si interventii operative

In zona localitatii ACAS, pe raul Crasna in data de 27.05.2015, s-au efectuat urmatoarele interventii:

Suprainaltari cu diguri iepuresti pe o lungime totala de 400 ml, pe urmatoarele tronsoane de:

- dig stang km 33+700-33+800 intre Acas si Giungi;

- dig stang km 36+100-36+200 in loc Acas aval de pod rutier DN 19A;

- dig stang km 36+300-36+400 in loc Acas amonte de pod rutier DN 19A;

- dig drept km 44+400-44+500 amonte de pod rutier DN 19A.

La subtraversarea din digul stang la km 37+218, s-au produs infiltratii pe langa clapet, datorita neinchderii etanse (blocarea clapetului s-a datorat unui recipient antrenat de pe canalul de colectare si evacuare din incinta aparata).

Pentru evitarea deversarilor peste coronamentul digurilor raului Crasna pe sectoarele amintite mai sus si pentru limitarea infiltratiilor survenite la subtraversari, s-a intervenit cu urmatoarele materiale si mijloace de aparare:

- 1.700 saci din magazia de aparare Supur;

- cca 20 mc balast asigurat de primaria Acas;

- o autospeciala pentru evacuarea apelor interne;

- o pompa de capacitate mica;

- agenti din formatia Crasna - Supur si voluntari din cadrul SVSU Acas.

In zona localitatii CRAIDOROLT, pe raul Crasna in intervalul de 27-28.05.2015, s-au efectuat urmatoarele interventii si fenomene:

Suprainaltari cu diguri iepuresti si diguri mobile pentru stoparea si limitarea deversarilor datorate depasirii coronamentului digurilor pe o lungime cumulata de 260 ml pe digul stang si 830 ml pe digul drept), pe tronsoanele:

- dig drept km 31+100-31+150;                     - dig stang km 22+400-22+465;                    

- dig drept km 31+260-31+360;                     - dig stang km 23+020-23+035;                    

- dig drept km 31+400-31+460;                     - dig stang km 23+490-23+520;                    

- dig drept km 31+480-31+510;                     - dig stang km 23+980-24+110;

- dig drept km 31+520-31+726;                     - dig stang km 24+415-24+445;

- dig drept km 32+130-32+320;                     - dig stang km 24+600-24+650;

- dig drept km 32+450-32+550;                     - dig stang km 25+080-25+120;

- dig drept km 32+850-32+950;

S-au produs infiltratii prin si pe sub corpul digurilor pe urmatoarele segmente de dig:

dig stang intre km 22+300-22+600; 22+995-23+040; 23+130-23+170; 23+465-25+530; 23+630-23+660; 24+000-24+100; 25+080-25+120; 25+850-26+070;

dig drept intre km 29+400-29470; 32+860-32+900.

S-au produs infiltratii la subtraversarile din digul drept al raului Crasna in localitatea Craidorolt la km 31+700, 31+920 si 32+800, in cazul ultimei subtraversari au survenit infiltratii la imbinarea dintre elementele subtraversarii.

In acesta locatie s-a intervenit cu urmatoarele materiale si mijloace de aparare:

- 160 ml diguri mobile de la magazia Satu Mare;

- 60 ml diguri mobile de la Sighetu Marmatiei (jud Maramures);

- 2.700 saci de la magazia Satu Mare;

- 800 saci de la Primaria Craidorolt.

Echipe de interventie: o echipa de interventie a SGA Satu Mare, o echipa de interventie cu diguri mobile din cadul SGA Maramures, agenti din cadrul formatiei Crasna - Moftin, ISU Satu Mare, Jandarmeria Satu Mare, si SVSU Craidorolt.

In data de 30.05.2015 zona localitatii CAPLENI, pe valea Postei, afluent al raului Crasna, s-au produs infiltratii printr-o conducta dezafectata de refulare a statiei de epurare Crarei, care traverseaza digul stang al vaii Postei intre km 0+320-0+360, inundand 2 ha de teren agricol. Pentru stoparea fenomenului s-a intervenit cu urmatoarele forte si materiale de interventie:

- 250 saci din magazia Capleni-exterior, 100 saci de la Primaria Capleni;

- 22 persoane ISU Carei, 2 agenti hidro, 15 persoane CLSU Capleni;

- 1 pompa a ISU Carei pentru evacuarea apei din incinta inundata.

Luand in considerare Strategia nationala de management al riscului la inundatii pe termern mediu si lung, se impune ca tinta cuantificabila reducerea vulnerabilitatii sociale a comunitatilor expuse la inundatii, prin revizuirea normelor de proiectare a structurilor de aparare, cu o valoare implicita a probabilitatii anuale de depasire de 1% pentru zonele rurale, tinta care va fi atinsa prin amenajarea integrata a bazinului hidrografic.

Pana la sfarsitul anului 2015 este prevazut a se va finaliza procedura de inventariere a digurilor de aparare impotriva inundatiilor (NTLH-070/2014) in conformitate cu Legea sigurantei digurilor nr 259/2010. Prin derularea acestei proceduri se are in vedere intocmirea unui registru national al digurilor, expertizarea lor in vederea identificarii digurilor cu risc sporit si acelor cu categorie de importanta majorata, pentru luarea de masuri si punerea in sigurantra a lor.

Lucrari prevazute a fi executate in anul 2015 prin planul de gospodarire a apelor

Combaterea infiltraţiilor prin si pe sub corpul digului raului Crasna mal stang intre km. 25+750-26+000;

Completări de terasamente pe raul Crasna:

Dig mal stâng(dig nou) zona Berveni - Lucaceni km. 1+470--1+620;

Dig mal stâng(dig vechi) km. 2+000 — 6+000; 24+000 —24+300;

Dig mal drept km. 28+000 —30+200; 31+400 —34+400;

Dig Polder Moftin km. 0+800 —1+800

Lungime totala: 1.86 km

Decolmatare paraul Rodina in localitatea Pomi pe o lungime de cca 2 km, lucrare in curs de finalizare.

Masuri urgente pentru punerea in siguranta a lucrarilor hidrotehnice si a zonelor aparate pe raul Crasna

Avand in vedere caracterul exceptional al acestei viituri cu inregistrarea nivelului maxim istoric la statia hidrometrica Craidorolt, asociat cu fenomene de deversare a coronamentului digurilor, pe langa lucrarile care sunt prevazute a fi executate pe raul Crasna prin Programul de Gospodarire a Apelor pe anul 2015 mentionate mai sus, se impune suprainaltarea digurilor in zonele afectate, lucrari de combatere a infiltratiilor prin corpul digurilor si refacerea subtraversarilor deteriorate.

2381 vizite
Distribuie pe