Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
„Tsunami“ de dosare la Tribunal
Ioana Gavrău  - Miercuri, 16 Februarie 2011
Tribunalul Satu Mare a avut de soluționat în anul 2010 un număr total de 20.964 de cauze, din care nou intrare au fost 18.031. În raport cu anul anterior s-a înregistrat o creștere a volumului cauzelor cu 10.915, ceea ce înseamnă, practic, o dublare a numărului de dosare.


Tribunalul Satu Mare se situează printre primele 10 instanțe din țară cu un volum atât de mare de dosare.

A crescut numărul de dosare cu peste 100%, s-au dublat completele de judecată pentru a putea face față“, a declarat judecătoarea Dr. Rodica Grosoș Maxim, președintele Tribunalului Satu Mare, care a susținut miercuri o conferință de presă în care s-au prezentat statistici referitoare la activitatea instanței de judecată.

La conferință au mai luat parte judecătorul Remus Nemeș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Satu Mare, judecătorul Laura Micle, președintele Secției Penale, judecătorul Adriana Vîlcu, președintele Secției Comerciale și de Contencios Administrativ și judecătorul Kiss Zita, președintele Secției Civile.

Cea mai mare avalanșă de dosare a fost înregistrată pe Secția Comercială care a înregistrat un rol total de 10.744 de cauze din care peste 8000 de dosare sunt noi.

Doar 2.700 de dosare au ca obiect taxa de poluare, aproape 1000 de firme au intrat în insolveță. Se soluționează greu pentru că nu se mai pot vinde bunurile firmelor care au dat faliment, procesele se prelungesc“, a spus judecătorul Adriana Vîlcu.

Pe Secția Comercială, un singur judecător trebuie să studieze și să dea un verdict în cazul a 1790 de dosare aflate pe rol.

Operativitate în materie penală

Judecătorii de Penal din cadrul Tribunalului Satu Mare, 5 la număr, au emis anul trecut 44 de mandate de arest preventiv și au eliberat 81 de autorizații de percheziție. Din cele 1333 de dosare penale existente la începutul lui 2010, în 31 decembrie pe rolul instanței au rămas nesoluționate 131 de dosare.

Operativitatea în materie penală este de 90,17 %, unul dintre cele mai ridicate procente din țară. Ne mândrim cu acest lucru. Durata medie de rezolvare a unui dosar în penal este de 4 luni. Bineînțeles, există și excepții“, a spus juduecătorul Laura Micle, președinta Secției Penale.

O parte din cauzele noi intrate în 2010 au primit un prim termen de judecată în anul 2011, ceea ce face ca acestea să fi fost imposibil de soluționat și să se reflecte negativ asupra operativității secțiilor.

Secția civilă a avut pe rol un total de 8887 cauze (8022 nou intrate), iar față de anul trecut a crezut numărul cauzelor intrate cu 5754 dosare. Incărcătura medie pe un judecător de civil este de 1120 dosare.

Palatul Justiției – în renovare

După șase ani de zile, reprezentanții Palatului Justiției din Satu Mare au obținut finanțare de la Ministerul Justiției pentru renovarea clădirii. Anunțul de intenție a fost postat pe site-urile de licitații, iar termenul limită de depunere a dosarelor este 15 aprilie 2011. Președintele Tribunalului speră ca de 1 aprilie să se înceapă lucrările.
 
Proiectul de reabilitare este vechi de 6 ani, ne bucurăm că am obținut fonduri acum. Lucrările se vor face sub exploatare, iar costurile se ridică la suma de 12 milioane de euro, fără TVA. Clădirea nu a mai fost reabilitată din 1900, iar lucrările sunt capitale“, a mai spus judecătorul Rodica Grosoș Maxim.

2529 vizite
Distribuie pe