Urmând moda care face ravagii pe Facebook și are uneori efecte nebănuite în viața socială și chiar politică, în ultimele săptămâni au apărut sumedenie de „articole” care prevesteau amenzi uriașe „conform noului Cod Rutier” pentru orice contravenție la regulile de circulație.
Panica în rândul șoferilor a crescut odată cu preluarea acestor „informații” de către unele organe de presă, inclusiv locale, potrivit cărora, de exemplu, trecerea pe culoarea roșie a semaforului se va amenda cu 4.000 de lei, iar un accident cauzat de un șofer în stare de ebrietate se va sancționa cu aproape 10.000 de lei (orice absolvent de școală de șoferi, care nu a uitat încă ce a învățat acolo și nu și-a luat permisul pe șpagă știe că o asemenea faptă constituie infracțiune, deci nu o simplă contravenție sancționabilă în bani, și se pedepsește chiar cu închisoarea).
Sursele foarte “credibile” de pe Facebook anunțau că noile sancțiuni intră în vigoare de azi, 6 februarie. Șoferii care au avut ghinionul să fie prinși azi de polițiști pentru orice contravenție au răsuflat însă ușurați când au aflat chiar de la aceștia că tot scandalul din mediul online a fost un hoax, adică poveste aparent credibilă, dar inventată de cineva care vânează like-uri și trafic mare pe site-ul propriu, preluat apoi de alți fraieri care trăiesc pe altă lume.
În realitate nu există nici un nou Cod Rutier, iar singurele modificări în cel vechi se referă la reglementarea transportului copiilor în mașină, cu obligativitatea centurii de siguranță în cazul celor mai mici de 135 cm.
Hotărârea de Guvern care reglementează acest aspect a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 15 ianuarie, dar aceasta prevede că în prima lună de la intrarea ei în vigoare polițiștii vor efectua doar activități de informare, adică îi vor îndruma pe șoferi, dacă va fi cazul, în legătură cu măsurile de siguranță pe care trebuie să le ia pentru transportul copiilor, iar amenzi vor fi date doar începând din 14 februarie.
E adevărat, începând cu 1 ianuarie s-a înregistrat o oarecare creștere a valorii amenzilor, însă acestea depind, conform legii, de valoarea actuală a salariului minim pe economie. Astfel, în prezent, amenda pentru un punct de penalizare se calculează la 97,5 lei, adică 10% din salariul minim brut pe economie.