Locale Altele
Vineri, 23 Februarie 2024
Vin, 23 Feb 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Caravana TIFF sosește în acest weekend la Satu Mare
Primăria Satu Mare  - Miercuri, 27 Iulie 2016

După debutul din august 2015, un nou eveniment de rang naţional devine tradiţie în Satu Mare: Caravana TIFF se întoarce la Satu Mare, în perioada 29-31 iulie 2016. Proiecţiile vor avea loc pe platoul de evenimente de pe pasajul pietonal Corneliu Coposu unde organizatorii vor amplasa un ecran gigant şi 300 de scaune pentru spectatori.

Similar anului precedent se va aplica un „plan B”. În caz de condiții meteo nefavorabile, proiectiile vor avea loc în Casa de Cultură a Sindicatelor, cu începere de la ora 21. Intrarea este liberă. În mod special pentru Satu Mare se vor proiecta filme premiate, renumite şi cu succes la publicul internaţional.

Vineri: Fiul lui Saul - Ungaria, 2015, dramă, color, 105 minute

Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes şi a fost distins cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi a fost desemnat Cel mai bun film străin la editia din acest an a Globurilor de Aur. Filmul a câştigat Premiul Oscar, la categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină".

Este povestea lui Saul Ausländer, prizonier în lagărul de la Auschwitz. Munca lui este la crematoriu să bage în cuptor şi să îi ardă pe cei morţi, pe cei gazaţi. Dar într-o zi totul se schimbă când ajunge la corpul unui băieţel. Salvează corpul şi găseşte un rabin să-l îngroape. Pentru că bănuieşte că este fiul său, decide să-şi asume o misiune imposibilă: să-i ofere o înmormântare după datină. 

Trailer oficial: https://youtu.be/y0hVMb2tln4

În prima zi a caravanei TIFF va avea loc şi proiecția scurt metrajului “J’ai tué ma mère”, film omagiu dedicat lui Xavier Dolan, regizat de Alexandru Mironescu (UNATC).  Anca Similar, actriţă a Teatrului de Nord Satu Mare are rolul principal feminin în filmul care a reprezentat România la Festivalul Internațional al Filmului Francofon, Namur 2015, în cadrul secțiunii La Manufacture.

”Subiectul filmului este nimic mai mult decât relația instabilă și cumva deteriorată dintr-o mamă care rămâne singură să crească un copil și pe care la un moment dat îl pierde  în vârtejul cotidian, pe care îl ducem cu toții. Relația se deteriorează și nu mai ajung nici să se înțeleagă și e dificil să construiești ca părinte singur o relație cu un copil matur și puternic, care are foarte multe nevoi și pe care nu i le poți oferi. Lipsa de acasă pentru a munci și a-i aduce bunurile necesare copilului, duc la lipsa de comunicare, la o relație tensionată, iar peste timp te face să te întrebi unde e acel copil drăgălaș pe care-l țineai în brațe la doi ani. Această problematică este surprinsă în scurt metrajul realizat de regizorul Alex Mironescu”, a mărturisit Anca Similar. După proiecţia scurt-metrajului vor fi prezenţi regizorul  Alexandru Mironescu, aflat pentru prima dată la Satu Mare şi actriţa Anca Similar.

Sâmbătă: Câini - România, 2016, thriller, color, 104 minute

O dramă-thriller care are loc în România rurală, aproape de graniţa cu Ucraina.  Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. 

În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman e treptat martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.  Filmul a câştigat Trofeul Transilvania la Festivalul de Film TIFF 2016, a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film in Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Trailer: https://youtu.be/TJrkesjJoZE

Duminică: Valul ucigaș - Norvegia, 2016, dramă, color, 105 minute

Experimentatul geolog Kristian Eikfjord a acceptat un nou post.

Împreună cu familia, pregăteşte mutarea din oraşul Geiranger, dar el şi colegii săi înregistrează mici modificări geologice în subsol.

Tot mai îngrijorat, Kristian îşi dă seama că cel mai mare coşmar e gata să devină realitate.

Cu doar zece minute la dispoziţie pentru a scăpa cu viaţă, Kristian trebuie să salveze cât mai mulţi oameni împreună cu propria familie.

Un film plin de suspans şi dramatică, într-un stil deosebit, laureat la festivalurile internaţionale de film din Toronto, Les Arcs, Sofia 2016

Trailer: https://youtu.be/xiJkp7oN00E

Programul weekend-ului de filme: proiecţiile vor începe în jurul orei 21:00 cu acele scurtmetraje care sunt spre deliciul publicului, filme cu durată de 15-20 de minute ce rulează cu succes şi la festivalurile internaţionale de gen. Filmul TIFF al serii se va difuza pe ecranul mare de la ora 21:45 până la ora 24:00.

Caravana TIFF ajunge la Satu Mare cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc prin Centrul Cultural G.M. Zamfirescu. Sponsorii evenimentului sunt Schlemmer Romania şi Clinica Oftalmologică Vitreum, partenerii locali sunt Asociaţia Culturală pentru Tinerii din Satu Mare şi Asociaţia Dacidava. 

Tags: caravana  tiff  satu mare  
5321 vizite
Distribuie pe