Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sătmărenii adoptă tot mai puține pisici. Câteva explicații și mituri spulberate despre aceste simpatice animale de companie
SM Online  - Marti, 17 Ianuarie 2023

Că sătmărenii iubesc animalele, e un adevăr indiscutabil! Zilnic vedem pe străzi și prin parcuri oameni care-și plimbă câinele, ori pe la terase proprietari de pisici care-și mângâie patrupedul cu multă blândețe.


Însă puțini știu că raportul dintre aceste două categorii de animale de companie luate în îngrijire, în regim de adopție sau foster, este net în defavoarea micilor feline. Acest fapt este recunoscut atât de ONG-urile de pe raza județului Satu Mare, cât și de iubitorii de animale de pe pagina de pe social media, care se plâng de faptul că pisicile adoptabile sunt tot mai multe, în timp ce doritorii sunt tot mai puțini.

Dar care este explicația apetitului scăzut pentru adopția pisicilor și de ce multe din miturile legate de acestea nu stau deloc în picioare?

Iată mai jos câteva dintre cele mai cunoscute prejudecăți despre pisici:
  • Transmit boli și provoacă alergii. Fals!

În ciuda acestei temeri larg răspândite, pisicile transmit foarte puține boli zoonotice la om. Cu toate acestea, în cazul în care te gândești să adopți o pisică, este recomandat să o duci regulat la veterinar, pentru profilaxia împotriva viermilor și paraziților. În ceea ce privește alergia, studiile arată că părul de pisică determină doar apariția simptomelor și nu o provoacă.

  • Nu pot fi domesticite. Parțial Fals!

Spre deosibire de câini, pisicile sunt clar niște ființe mult mai independente, cărora le place solitudinea. Dacă adopți un pisoiaș sunt șase foarte mari să îl înveți repede obiceiurile cotidiene legate de traiul într-un mediu închis, cum e un apartament. Dacă însă adopți o pisică matură, cu obiceiuri moștenite, ele vor putea fi foarte greu schimbate de noul proprietar, dar nu imposibil! Trebuie doar să ai multă răbdare și să fii perseverent.

  • Mănâncă orice. Fals!

O fi vânând ele șoareci și alte mici vietăți, dar asta nu înseamnă că mănâncă orice! Ele au nevoie o dietă echilibrată, bazată pe un aport consistent de proteină animală și substanțe minerale. De cele mai multe ori, mâncarea gătită în casă le face mai mult rău. De aceea, specialiștii în nutriție animală recomandă folosirea alimentației speciale, cum e mâncarea umedă pentru pisici comercializată de Hornbach.ro, care conține ingrediente selectate, de top. Costă puțin și nu merită să riști o îmbolnăvire pe care o poți evita facil.

  • Sunt murdare. Fals!

Datorită faptului că urăsc apa, pisicile sunt asociate cu lipsa de igienă. Însă ele se spală „uscat”, prin lingerea blănii de pe tot corpul. Mâțele sunt chiar mai curate decât câinii! În plus, nu trebuie să le scoți regulat afară pentru nevoi, ele având nevoie doar o litieră.

Evident, sunt mult mai multe mituri legate de pisici, însă cele ezoterice nu fac obiectul acestui articol, cu toate că și acestea sunt false. Dacă vrei să îți iei un animal de companie și nu știi ce să alegi, încearcă prima dată cu o pisică. Acomodez-o cu răbdare în noua casă, prin oferirea minimului necesar pentru un trai de calitate, pe termen lung: un culcuș călduros, o litieră în baie, un loc de joacă într-un colț al camerei și o alimentație potrivită. Și nu te îngrijora dacă o lași singură mai mult timp, deoarece nu va suferi atât de mult ca un câine.

Sursa foto: Pexels.com

 
2304 vizite
Distribuie pe
Nedelciu
Adevarat
2023-01-17 19:49:47