Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Gospodării inundate la Mădăras
Prefectura Satu Mare  - Marti, 25 Mai 2010

La sfârşitul săptămânii trecute un grup de 19 persoane cu domiciliul în Mădăras a înregistrat la Instituţia Prefectului o sesizare prin care arătau faptul că, în urma ploilor din ultimele zile, pârâul învecinat le-a inundat curţile şi grădinile.

 

Aceştia susţineau că inundaţiile s-au produs în primul rând pentru că apa curgătoare nu a fost curăţată şi malurile nu au fost întreţinute, ceea ce a dus la ieşirea din matcă, afectând grav gospodăriile tuturor celor învecinaţi.

 

Prefectul Radu Giurcă a dispus deplasarea la faţa locului a unei comisii formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi ai Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Satu Mare. De asemenea, primarului oraşului Ardud, Ovidiu Duma, i s-a cerut să se alăture acestei comisii pentru a hotărî ce măsuri de urgenţă se impun a fi luate.

 

Cu toate că primarul nu s-a prezentat şi nici nu a trimis un reprezentant al Primăriei Ardud care să-l substituie, comisia s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că nivelul apei în întreaga reţea de desecare se află la cote maxime, plutitorii existenţi obturează secţiunea de scurgere a canalului, care are aliniamentul prin curtea unei gospodării. Proprietarul acesteia a construit o punte de acces improprie, care obturează secţiunea de scurgere, iar pe o altă secţiune din aval de zona studiată funcţionează fără aviz ANIF o fermă avicolă care deversează dejecţii în canal.

 

Comisia şi-a propus identificarea societăţii comerciale deţinătoare a acestei ferme şi împreună cu Garda de Mediu să ia măsurile ce se impun. Ca o primă măsura operativă s-a dispus funcţionarea Staţiei de pompare Moftin suplimentar pentru a putea evacua cât mai repede apele în exces.

 

ANIF-RA, Sucursala Someş-Criş, Unitatea de Administrare Satu Mare, a cuprins în regim prioritar decolmatarea canalului CP4 şi va evalua impactul lucrărilor neautorizate care există acum pe canal, iar Instituţia Prefectului va monitoriza situaţia în zonă, pentru a reduce pagubele oamenilor.

1662 vizite
Distribuie pe