Locale Altele
Vineri, 23 Februarie 2024
Vin, 23 Feb 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Alaiul lampioanelor de Sărbătoarea Sfântului Martin
Florin Răchitan  - Marti, 11 Noiembrie 2008

Judecând după numărul surprinzător de mare al participanţilor, se poate afirma fără teama de a exagera că Sărbătoarea Sfântului Martin a devenit unul dintre cele mai populare evenimente festive la Satu Mare.
 
Practic, în seara de marţi, circulaţia prin centrul vechi al municipiului Satu Mare a fost paralizată timp de aproape o oră, până a trecut tradiţionalul Alai al lampioanelor, la care au participat sute copii din toate şcolile cu clase germane din judeţ, însoţiţi de părinţi, prieteni sau gură-cască.

Sărbătoarea Sfântului Martin este de origine germană şi este organizată în fiecare an, spre mijlocul lunii noiembrie, în onoarea unuia dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii Catolice, despre care legenda spune că nu a ezitat să-şi ofere mantia de cavaler unui sărman fără adăpost care risca să îngheţe în plină iarnă. În mod tradiţional, cu această ocazie, copiii din fiecare comunitate germană îşi confecţionează lampioane cu care pornesc seara în alai, cântând un fel de colinde, iar vecinii le oferă dulciuri.


Aşa au făcut ieri şi copiii sătmăreni, care, după ce au ocolit parcul central, s-au îndreptat spre Biserica Calvaria, unde au prezentat un scurt program artistic pregătit special pentru această ocazie. Apoi şi-au umplut bocceluţele cu dulciuri oferite de părinţi, unchi, mătuşi, bunici…

Tags: sfantul martin  alai  lampioane  
2376 vizite
Distribuie pe