Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bacalaureatul se va da, anul viitor, la 3 materii
Gândul  - Miercuri, 2 Septembrie 2009

Dacă în privinţa Codului Educaţiei, şefa învăţământului a lăsat garda jos, acceptând majoritatea soluţiilor propuse de către şeful comisiei de învăţământ de la Cotroceni, Mircea Miclea, în ceea ce priveşte bacalaureatul şi admiterea la liceu, Andronescu a plusat, astfel încât viziunea sa asupra sistemului să se aplice începând cu acest an universitar.

Astfel, în timp ce coaliţia PSD-PD-L se contra pe tema Codului Educaţiei, ministrul Ecaterina Andronescu pregătise deja o ordonanţă prin care examenul maturităţii se schimbă radical.

Mai exact, bacul va avea două perioade de examinare: una în timpul celui de-al doilea semestru al clasei a XII-a, ce va viza testarea competenţelor lingvistice, a competenţelor de comunicare şi a abilităţilor de folosire a calculatorului (examinări a căror finalitate nu vor fi notele, ci anumite calificative ce vor corespunde evaluărilor internaţionale) şi alta la finalul anului şcolar.

În cadrul celei de-a doua perioade, absolvenţii de liceu vor trece prin trei probe scrise: cea obligatorie (la limba şi literatura română), cea conformă profilului (la matematică pentru liceele tehnologice şi cele de profil real, respectiv istorie pentru profilul uman) şi proba la alegere (în care elevii vor opta între fizică, chimie, biologie şi informatică, în cazul liceelor tehnologice şi a celor de profil real, respectiv între filosofie, logică, psihologie, geografie şi economie, în cazul liceelor de profil uman).

Ce spun părinţii şi profesorii?

Conform vicepreşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, propunerea ministerului a fost acceptată atât de reprezentanţii profesorilor, cât şi de liderii federaţiilor de părinţi, precizând că tot astăzi a fost discutată şi modificarea admiterii la liceu: „Ministerul ar urma să înainteze pe lângă ordonanţa privind modificarea bacalaureatului şi un ordin de ministru prin care admiterea la liceu să se modifice încă din acest an. Practic, se doreşte ca la admitere să se ia în calcul, în pondere de 50%, mediile de pe parcursul gimnaziului şi 50% rezultatele tezei cu subiect unic la clasa a VII-a şi rezultatul unor testări de gen PISA, ce ar urma să fie susţinute în cadrul celui de-al doilea semestru de către toţi elevii de clasa a VIII-a.

Ministrul a mai propus ca liceele să poată decide dacă vor testa suplimentar elevii, astfel încât să îi trieze, după finalizarea admiterii. De exemplu, dacă elevul vrea să urmeze «Sfântul Sava», se înscrie, va fi evaluat în funcţie de mediile de la gimnaziu, teza cu subiect unic pe care a susţinut-o la clasa a VII-a şi testarea naţională şi să spunem că va fi admis. Apoi, liceul va organiza încă un test pentru toţi cei admişi şi, în funcţie de această nouă evaluare, va spune: pe tine te trimit la matematică-fizică sau la alt profil. Ar trebui ca aceste modificări să intre în vigoare până la data de 10 septembrie. Noi nu avem obiecţii”.

Tags: bac  materii  educatie  
3114 vizite
Distribuie pe