Locale Altele
Sambata, 20 Iulie 2024
Sam, 20 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Alimentele se scumpesc cu cel puţin 10%
Cotidianul  - Joi, 16 Octombrie 2008
Liderii sindicatelor şi patronatelor din agricultură şi din industria alimentară au căzut de acord că preţul alimentelor trebuie majorat pentru că leul şi-a pierdut din valoare.

„Dacă leul s-a depreciat cu 10%, cumpărăm materie primă mai scumpă cu 10% şi preţul alimentelor se măreşte cu acelaşi procent. Leul s-a depreciat cu zece procente, iar preţul alimentelor a început deja să crească şi va continua. În cât timp produsele alimentare se vor scumpi şi mai mult depinde de stocuri“, a arătat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.


Procesatorii spun că o creştere a preţurilor este justificată de faptul că o parte a materiei prime folosite în industria alimentară este importată, iar concurenţa firmelor europene, tot mai dură.

„Importurile se fac în euro şi, dacă acesta a crescut, s-au majorat şi preţurile. În industria cărnii, importurile de materie primă au crescut în primele şase luni ale acestui an cu peste 100%. În plus, avem presiune uriaşă din partea industriei alimentare europene care caută pieţe de desfacere, iar românul este renumit pentru că mănâncă mult şi prost“, a spus Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii. El a justificat o majorare a preţurilor şi prin faptul că s-au scumpit utilităţile, au crescut salariile, au crescut dobânzile la bănci. „Majorarea preţurilor urmează trendul european”, a conchis Minea.
Tags: preturi  alimente  majorare  
1778 vizite
Distribuie pe