Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
40% dintre români, nesiguri de locul de muncă
Evenimentul Zilei  - Joi, 11 Decembrie 2008
Patru din zece români se află în situaţia în care nevoia lor de siguranţă nu este îndeplinită, se arată într-un studiu Gallup, realizat la comanda Fundaţiei Soros, şi dat astăzi publicităţii. Totodată, percepţia românilor faţă de locul de muncă pe care îl au în prezent este marcată şi de atributul de utilitate socială, de venituri scăzute şi şanse mici de promovare.
 
"Apariţia pe primul loc a nevoii relativ la siguranţa locului de muncă nu este deloc suprinzătoare, dată fiind experienţa relativ recentă a disponibilizărilor masive din companiile foste de stat sau privatizate”, a explicat sociologul Mircea Comşa, co-autor al studiului.

În plus, 58% sunt în situaţia în care locul de muncă nu le oferă venituri pe măsura dorinţelor.

Întrebaţi cum ar trebui să fie locul de muncă, 78% dintre persoanele au declarat că preferă într-o măsură foarte mare un loc de muncă sigur, dar doar 38% sunt de părere că locul lor de muncă actual este foarte sigur; 68% spun că este foarte important ca un loc de muncă să ofere un venit ridicat, dar doar 10% sunt total de acord că locul lor de muncă le asigură un astfel de venit.

Prin urmare, cel puţin 40% dintre persoanele ocupate se află în situaţia în care nevoia lor de siguranţă nu este îndeplinită.

Vrem să lucrăm în firme mari

Românii ar prefera într-o măsură semnificativ mai mare să lucreze pentru altcineva (63%), mai degrabă decât pe cont propriu (30%), respectiv să lucreze într-o firmă mare (54%) în defavoarea uneia mici (28%). De asemenea, jumătate din populația adultă ar dori să lucreze pentru o firmă de stat (51%), doar 37% preferând o firmă privată.

Datele cercetării arată că, în realitate, majoritatea persoanelor ocupate (88%) lucrează în calitate de angajaţi ai altcuiva şi doar o mică parte (12%) sunt patroni sau lucrează pe cont propriu. Ceva mai mult de jumătate dintre aceste persoane lucrează într-o firmă mare (peste 50 de angajaţi), iar restul în firme mici (maximum 50 de angajaţi). O treime dintre români lucrează în firme de stat şi două treimi în firme private (mai mult de două treimi dintre aceştia lucrează în firme private cu capital românesc, restul cu capital mixt sau străin).

Bărbaţii mai satisfăcuţi de locul de muncă decât femeile

Majoritatea angajaţilor din România se declară satisfăcuţi de locul de muncă. Astfel, 13% spun că sunt complet mulţumiţi de locul de muncă, 18% foarte mulţumiţi, 47% destul de mulţumiţi şi doar 16% declară că sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi (restul de 6% sunt nemulţumiţi).

Din totalul celor care se declară complet sau foarte mulţumiţi de locul de muncă, bărbaţii au un grad de satisfacţie ceva mai mare comparativ cu femeile, satisfacţia tinde să crească pe măsură ce creşte vârsta, nivelul de educaţie şi clasa socială, este maximă în cazul patronilor (58% sunt foarte sau complet mulţumiţi de locul lor de muncă) şi ceva peste medie în Bucureşti.

Românii, printre cei mai obosiţi muncitori

Mai mult de jumătate din persoanele ocupate (53%) declară că li se întâmplă des să se întoarcă foarte obosite de la locul de muncă. Procentul este mai mare în cazul celor care lucrează în instituţii private româneşti (57%) şi mai scăzut în cazul celor care lucrează în instituţii de stat (doar 47%).

Comparativ cu alte ţări, România ocupă o poziţie fruntaşă (locul 4 din 33 de ţări) în ceea ce priveşte procentul de angajaţi care se întorc des foarte obosiţi de la muncă.

Studiul “Atitudini faţă de muncă în România”, realizat de Gallup, la cererea Fundaţiei Soros, se bazează pe rezultatele a două sondaje de opinie, realizate în perioada 4-24 mai 2008. Primul sondaj, cu un eşantion de 2.400 persoane, este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României (în vârstă de 18 ani şi peste), având o marjă de eroare de ±2%. Al doilea sondaj, cu un eşantion de 1.000 persoane, este reprezentativ pentru populaţia roma din România (în vârstă de 18 ani şi peste), având o marjă de eroare de ±3%.
Tags: locuri  munca  romania  
4835 vizite
Distribuie pe