Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Cum să ne menţinem silueta în funcţie de activitatea de la serviciu
Gândul  - Marti, 28 Aprilie 2009

Specialiştii în nutriţie spun că activităţile de la locul de muncă sunt cele care ne fac să ne îngrăşăm.

Astfel, persoanele care petrec cel puţin opt ore în faţa calculatorului, iar singurul moment în care este depus efortul fizic este vizita la toaletă trebuie să evite pe cât posibil alimentele grase, dulci şi bogate în kilocalorii.

„O persoană care are o profesie sedentară nu va putea niciodată să depună acelaşi efort fizic asemeni celui care lucrează la câmp sau practică un sport de performanţă”, spune dr. Tiberiu Viorel Mogoş, de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Paulescu”.

Nutriţionistul adaugă că persoanele care îşi aleg un serviciu „sedentar” trebuie să îşi limiteze alimentaţia la jumătate. „Ţinând cont că mâncăm mai puţin, nu trebuie să uităm că trebuie să existe un echilibru caloric”, adaugă dr. Mogoş.

Potrivit acestuia, orice dezechilibru alimentar duce la îngrăşare. Mai mult, persoanele active trebuie să aibă o dietă bogată în glucide, pentru că acestea oferă organismului energia necesară. Dieta bazată mai mult pe grăsimi nu este recomandată ambelor categorii de persoane. Pentru că se ard greu, grăsimile consumate în exces duc la creşterea nivelului de colesterol din sânge.

Gustările dintre mese sunt şi acestea în funcţie de tipul de activitate pe care o avem la locul de muncă. „Sportivi sau persoanele care depun mai mult efort fizic îşi pot permite orice tip de gustări”, spune dr. Mogoş.

În acelaşi timp, persoanele care au o activitate sedentară trebuie să evite gustările cu multe calorii, cu puţine fibre, elemente minerale şi vitamine. Astfel, chipsurile, prăjiturelele, batoanele de ciocolată, bomboanele, gogoşile sau produsele de patiserie trebuie evitate.

„Sunt recomandate alunele, nucile sau fructele oleaginoase, precum smochinele sau prunele uscate. Mărul, portocala şi banana sunt indicate ca gustare, pentru că stimulează sistemul nervos, datorită faptului că sunt bogate în magneziu şi vitamina B6”, recomandă dr. Corina Zugravu, de la Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă.

La masă trebuie doar să mănânci  

Medicii nutriţionişti atrag atenţia că orice altă activitate desfăşurată în paralel cu mâncatul duce la îngrăşare. „Creierul nu primeşte informaţia că mâncăm. Dacă citim ceva care ne place în timp ce mâncăm, ei bine cantitatea de alimente consumate va creşte”, avertizează nutriţionistul Tiberiu Viorel Mogoş. În plus, dr. Corina Zugravu atrage atenţia că atunci când mâncăm trebuie să ne relaxăm. „Orice ar apărea pe timpul mesei trebuie amânat până ce terminăm de mâncat, pentru că riscul de a ne îngrăşa este, de asemenea, mare”.

Mai mult, nutriţionistul Zugravu precizează că digestia poate fi afectată de diferite probleme apărute în timpul mesei. „Trebuie să încercăm să alocăm cel puţin un sfert de oră mesei, pentru că un prânz liniştit, alcătuit din alimente bogate în minerale şi vitamine, ne va creşte performanţele ulteriore”, conchide dr. Corina Zugravu.

Tipuri de exerciţii care se pot face în faţa calculatorului

Experţii în fitness recomandă câteva trucuri pentru a ne lucra silueta chiar şi la birou. Astfel, în timpul unei conversaţii telefonice este indicat să-ţi masezi partea inferioară a coapselor, astfel riscul de apariţie a celulitei este eliminat.

La serviciu se pot face până şi flotările, cu mâinile rezemate de perete sau de birou, efectul va fi asemănător ca şi în cazul flotărilor „adecvate”. Un alt tip de exerciţiu benefic pentru coapse este acela când, în timp ce stai pe scaun, încerci să atingi partea inferioară a scaunului folosind călcâiele. Este recomandat să menţii această poziţie cât rezişti, iar apoi se va reveni la poziţia iniţială.

Tags: exercitii  birou  silueta  
4502 vizite
Distribuie pe