Locale Altele
Joi, 2 Mai 2024
Joi, 2 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma a depus un proiect de lege împotriva limitării plăților cu bani cash: Ciolacu, banii înapoi!
Florin Răchitan  - Luni, 6 Noiembrie 2023

După ce săptămâna trecută și-a exprimat dezacordul față de limitarea, prin ordonanță de guvern, a plăților în numerar între firme și persoane fizice, deputatul liberal de Satu Mare, Adrian Cozma, nu a stat prea mult pe gânduri și, împreună cu colegul său Robert Sighiartău, au depus un proiect de lege prin care solicită revenirea la practicile comerciale de dinainte de intrarea în vigoare a măsurii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Măsurile prin care se plafonează plățile cu bani cash și care au intrat în vigoare la începutul acestei luni au stârnit nemulțumiri atât în rândul antreprenorilor, cât și în categorii largi ale populației, având în vedere atât lipsa infrastructurii bancare și a culturii plăților cu cardul în mare parte a țării, cât și îngreunarea tranzacțiilor comerciale obișnuite, totul în numele unei presupuse combateri a evaziunii fiscale.

Colac peste pupăză, imediat după intrarea în vigoare a măsurilor guvernamentale, băncile au anunțat majorarea comisioanelor la operațiunile de plată cu cardul.

În aceste condiții, atât partidele din coaliția guvernamentală, cât și premierul Marcel Ciolacu au convocat ședințe peste ședințe în ultimele zile, cu reprezentanții categoriilor profesionale afectate de aceste decizii, însă cel mai concret pas a fost făcut de cei doi deputați liberali, care solicită dezbaterea și aprobarea în Parlament, în regim de urgență, a proiectului de lege prin care s-ar reveni, practic, la situația de dinainte de buimăceala guvernamentală.

”E important să revenim cât mai rapid la starea de dinaintea limitării utilizării banilor cash. Nu putem impune un lucru pe care nu-l vrea aproape nimeni. E o lipsire de libertate, până la urmă, și niciun salariat n-ar trebui să fie obligat nici măcar să primească banii doar pe card. Trebuie să fie opțional, fiecare persoană dispune de banii lui așa cum dorește și să plătească în condiții legale, nu impuse.

Fie că vorbim de salariați sau antreprenori, nu putem porni de la ideea greșită că oamenii vor să înșele statul. Statul trebuie să găsească modalități prin care să monitorizeze activitatea economică din societate. Fiecare avem activități diverse, care implică o anumită conduită socială, oamenii cumpără produse, animale, plătesc servicii agricole. Nu-i putem obliga să aibă toți card bancar, mai ales în condițiile în care nu avem încă bancomate în multe localități.

Așadar propunerea mea e clară: trebuie să revenim asupra ordonanței și să renunțăm la măsura Guvernului de limitare a plăților cu bani cash. Sper ca toți colegii să susțină proiectul de lege inițiat în acest sens” – a declarat Adrian Cozma.




829 vizite
Distribuie pe