Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Florin Răchitan  - Luni, 23 Mai 2022

La ultima întâlnire a Grupului G7 al celor mai industrializate țări din lume, ministrul de Externe canadian, Melanie Joly, a anunțat că țara sa va trimite nave cargo uriașe în porturile românești de la Marea Neagră pentru a ajuta la transportarea grâului ucrainean spre țările africane și cele din Orientul Mijlociu, care se bazează în foarte mare măsură pe importul acestor cereale pentru a-și hrăni populațiile, în condițiile în care invadatorii ruși țin sub blocadă portul din Odessa, principala poartă de export a Ucrainei.

De ce se remarcă în această situație Canada dintre cele mai prospere șapte țări ale lumii? Răspunsul este dat de alți oficiali ai guvernului canadian, care au reamintit în ultimele zile ”datoria istorică morală” pe care o are această țară față de Ucraina și poporul ucrainean.

Această datorie istorică își are originea într-un singur spic de grâu, care se pare că a dat naștere întregii culturi a cerealelor din Canada, renumită în întreaga lume pentru soiurile de grâu de cea mai bună calitate, productivitate și rezistență la condiții climatice extreme.

Legenda spune că primele boabe de grâu care au crescut în solul canadian la mijlocul secolului al XIX-lea au fost trimise de un scoțian din Glasgow, ascunse în panglica unei pălării, prietenului său David Fife, pe care nu l-a mai văzut de mai bine de două decenii, după ce acesta emigrase în Canada și și-a înființat o fermă în provincia Ontario.

Un aspect mai puțin cunoscut al poveștii este că boabele de grâu proveneau de pe o corabie care a adus cereale din portul german Danzig (azi Gdansk, în Polonia), iar grâul a fost recoltat din provincia Galiția, ce aparținea atunci Imperiului Habsburgic, iar azi constituie, în mare parte, regiunea de Vest a Ucrainei.

Se pare că cele mai multe boabe de grâu din panglica pălăriei erau dintr-un soi de iarnă, care din motive necunoscute nu au supraviețuit condițiilor din Nordul continentului american, dar un singur bob dintr-un soi de grâu de primăvară, care a ajuns accidental între celelalte boabe, a supraviețuit, iar din acesta a răsărit primul spic de grâu din Canada, de care fermierul David Fife a avut grijă ca de ochii din cap și, ulterior, din acest spic au rezultat primele recolte de grâu din soiul botezat Red Fife, în cinstea fermierului.

Acest Red Fife a fost apoi la originea unor soiuri hibride de calitate și productivitate crescută, dintre care se remarcă Marquis, grâul-vedetă ce a facilitat colonizarea Vestului, fiind cultivat pe întinsele prerii din Canada și SUA, dar ajungând și până în Argentina sau Australia, iar după cel de-al Doilea Război Mondial a revenit ”acasă”, contribuind la reducerea foametei și refacerea agriculturii Europei răvășite de război.

Sursa: Calgary Herald

56817 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei