Locale Altele
Duminica, 5 Mai 2024
Dum, 5 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consiliul Judeţean a luat înapoi sediul Gazetei de Nord-Vest
Florin Răchitan  - Luni, 13 Mai 2013

După ce în cursul săptămânii trecute, cei câţiva angajaţi care au mai rămas la vechea Gazeta de Nord-Vest au fost evacuaţi cu forţa din sediul de pe strada Mihai Viteazul nr.12 de către reprezentanţii societăţii editoare a ziarului, în cursul zilei de luni a avut loc preluarea oficială a administrării clădirii de către Consiliul Judeţean, în baza unei Hotărâri care a fost adoptată anterior, în unanimitate, într-o şedinţă extraordinară ce a avut acest unic punct pe ordinea de zi.

 

La o jumătate de oră după adoptarea acestei Hotărâri, în faţa clădirii de pe str. Mihai Viteazul a apărut vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, care a asistat la demontarea panoului ce indica funcţionarea până săptămâna trecută a Gazetei de Nord-Vest în sediul respectiv.

 

Apoi, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, au intrat în clădire pentru o scurtă inspecţie, uşile fiind deschise de directorul societăţii care editează noua Gazeta de Nord-Vest, Ioan Timiş.

 

Şefii judeţului le-au prezentat ziariştilor toate încăperile în care funcţionase până nu demult legendarul cotidian, arătând că toate obiectele de inventar erau la locul lor şi nu a fost nimic deteriorat, doar alimentarea cu energie electrică a fost sistată încă în timpul evacuării de săptămâna trecută.

 

Ei au intrat şi în încăperea în care, potrivit declaraţiilor lor, Valer Marian şi-ar fi amenajat biroul senatorial după ce renunţase la chiria din Palatul Administrativ şi nu i s-a permis să-şi deschidă un birou nici în sediul PSD, după ce a fost, practic, renegat de conducerea acestei formaţiuni politice.
 

 

Povestea fiind foarte încâlcită, încercăm să prezentăm un rezumat cu informaţiile pe care le avem la dispoziţie, pentru ca cititorii să-şi facă o idee despre cum şi de ce s-a ajuns în această situaţie şi ce semnificaţie are măsura administrativă de luni.

 

Clădirea de pe str. Mihai Viteazul nr.32 a găzduit şi înainte de 1989 cele două ziare judeţene de limba română şi maghiară, iar imediat după Revoluţie conducerea judeţeană a Frontului Salvării Naţionale a dat-o în folosinţă gratuită celor două redacţii.

 

Actualul Consiliu Judeţean fiind urmaşul de drept al Frontului Salvării Naţionale, clădirea în care şi-au desfăşurat activitatea în ultimii 23 de ani redacţiile ziarelor Gazeta de Nord-Vest şi Friss Ujsag a fost întotdeauna în patrimoniul public al judeţului, însă până acum nu s-a pus problema preluării ei în administrarea directă a Consiliului Judeţean.

 

În tot acest timp, Gazeta de Nord-Vest a fost editată, succesiv, de mai multe firme, iar acţionariatul s-a tot schimbat, însă toată lumea ştia că ziarul era controlat din punct de vedere editorial de senatorul Valer Marian, cel care înainte de a ajunge în Parlament îndeplinise mai multe funcţii de conducere în redacţie.

 

După scandalul care a dus la ruptura cu fostul său asociat, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, colectivul redacţional s-a scindat, în sensul că majoritatea echipei şi-a continuat activitatea în cadrul firmei care a editat ziarul în ultimii ani şi care-l are ca director pe fostul ofiţer de armată Ioan Timiş, foarte puţini dintre foştii angajaţi rămânându-i loiali lui Valer Marian, ei fiind evacuaţi cu forţa din clădire în cursul săptămânii trecute.

 

Se pare că şi brand-ul Gazeta de Nord-Vest a fost înscris între timp pe firma condusă de fiul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Răzvan Govor, cel care, de-altfel, conduce şi postul Nord-Vest TV, astfel că, după o ultimă tentativă de publicare a vechii Gazete de Nord-Vest, echipa lui Valer Marian nu a mai reuşit să editeze nimic în ultimele zile.

 

În schimb, pe piaţa media sătmăreană a apărut luni noua Gazeta de Nord-Vest, iar societatea care o editează a trimis la Consiliul Judeţean o adresă prin care informează conducerea judeţului că doreşte să renunţe la clădirea de pe strada Mihai Viteazul şi să-şi continue activitatea în altă locaţie, fără să mai solicite vreun sediu din patrimoniul public.

 

Clădirea fiind astfel eliberată de „chiriaşi”, deoarece şi Friss Ujsag se mutase mai demult într-un alt sediu, iar pe strada Mihai Viteazul mai păstrase doar câteva încăperi pentru departamentul de distribuţie al ziarului maghiar, Consiliul Judeţean a preluat administrarea acesteia în mod oficial şi, potrivit declaraţiilor preşedintelui Adrian Ştef, îi vor găsi în curând o destinaţie publică, fiind nevoie de ea pentru a găzdui unele dintre instituţiile subordonate CJ, care şi-au pierdut sediile în ultimii ani, în urma retrocedării clădirilor naţionalizate către foştii proprietari.

 

Continuând gâlceava cu fostul său asociat, în declaraţiile de la finalul acţiunii de luni Mircea Govor l-a numit pe senatorul Valer Marian „boschetar în devenire” şi i-a invitat pe sătmăreni să judece cine e mai corect în acest caz: parlamentarul care şi-a amenajat abuziv biroul senatorial într-o clădire a Consiliului Judeţean fără să plătească vreun leu chirie sau el, care a iniţiat revenirea acesteia în folosul public, familia sa renunţând astfel la folosinţa gratuită a unui imobil de valoare foarte mare, situat în zona centrală a municipiului Satu Mare?

4599 vizite
Distribuie pe