Locale Altele
Sambata, 4 Mai 2024
Sam, 4 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
La vârsta de 103 ani a murit sătmăreanul Benjamin Ferencz, procuror în Procesul de la Nürnberg
Florin Răchitan  - Sambata, 8 Aprilie 2023

Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii a anunțat, sâmbătă, că a murit Benjamin Ferencz, ultimul procuror de la Nürnberg care mai era în viață. Benjamin Ferencz avea 103 ani și era evreu născut în Șomcuta Mare, localitate din actualul județ Maramureș, care aparținea la vremea respectivă de Comitatul Sătmarului.

Familia Ferencz a emigrat în Statele Unite la 10 luni după nașterea lui Benjamin, în martie 1920. El a absolvit Facultatea de Drept a Universității Harvard în 1943, înainte de a servi în armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În cadrul unei activități care i-a marcat viața și cariera, domnul Ferencz a lucrat pentru Secția de Crime de Război a armatei americane, adunând dovezi ale ororilor comise de regimul nazist în lagărele de concentrare.

După război, la vârsta de 27 de ani, domnul Ferencz a fost procuror-șef al procesului Einsatzgruppen în cadrul procedurilor ulterioare de la Nürnberg. El a obținut verdicte de vinovăție pentru toți cei 22 de inculpați, inclusiv pentru 20 de oficiali naziști găsiți vinovați pentru uciderea a peste un milion de persoane, majoritatea evrei, cu ajutorul „forțelor operative” Einsatzgruppen. Dedicat căutării dreptății pentru cei care au fost victime ale regimului nazist și ale colaboratorilor săi, domnul Ferencz a luptat ulterior pentru despăgubiri pentru victimele și supraviețuitorii Holocaustului, pentru returnarea bunurilor furate și pentru alte forme de restituire.

Reflectând asupra impactului Holocaustului, acesta a declarat: „Nürnberg m-a învățat că crearea unei lumi de toleranță și compasiune va fi o sarcină lungă și dificilă. Și am învățat, de asemenea, că dacă nu ne dedicăm dezvoltării unei legislații mondiale eficiente, aceeași mentalitate crudă care a făcut posibil Holocaustul ar putea distruge într-o zi întreaga rasă umană”.

4628 vizite
Distribuie pe