Locale Altele
Vineri, 9 Iunie 2023
Vin, 9 Iun 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Focar de pestă porcină africană la Moftin, în cea mai mare fermă din județul Satu Mare. Peste 10.000 de porci vor fi sacrificați!
Prefectura Satu Mare  - Luni, 22 Mai 2023

Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare, a convocat azi, de urgență,  ședința Unității locale de decizie.

La întâlnire au participat subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, directorul de Cancelarie, Radu Iancu, președintele Consiliului județean, Pataki Csaba, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum și directorii tuturor instituțiilor implicate.

În prima parte a întâlnirii, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța,  a informat membrii ULD despre apariția unui focar  de pestă porcină africană  la o fermă de pe raza comunei Moftin.

S-a adoptat Decizia Nr. 7 din 22.05.2023  privind  aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană din localitatea Moftin  și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin.

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.

S-a stabilt o zonă de protectie in jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Moftinu Mare, Ghilvaci.

S-a stabilit o zonă de supraveghere in jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localitagile: Doba, Păulian, Dacia, Boghiș, Traian, Moftinu Mic, Moftinu Mare, Domăneşti, Ghilvaci färă Sănmiclăuș, Istrău, Căpleni parţial, Crişeni, Terebesti, Pişcari, Aliza. Exploataţii comerciale: PFA Veron Lorant.

Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană, iar pe termen lung  identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sanctionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.

1131 vizite
Distribuie pe