Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Omul cu chibriturile
Paul Sarvadi  - Miercuri, 19 Mai 2010

L-a trimis taică-său după chibrituri şi şi-a făcut o colecţie întreagă, cu peste zece mii de cutii. Un careian în vârstă de 43 de ani are probabil cea mai mare colecţie de chibrituri din ţară, iar o parte a acesteia a fost expusă în holul Teatrului Municipal.

 

Pentru cei mai mulţi dintre noi chibriturile sunt simple obiecte de uz zilnic. Aprindem cu ele aragazul, ţigările, în cel mai fericit caz şemineul.

Un băţ de lemn, cu puţin fosfor la unul dintre capete, într-o cutie fabricată din hârtie de cea mai de proastă calitate.

Pentru Nagy Levente, însă, aceste minuscule cutii şi conţinutul lor sunt punctul de plecare al unei pasiuni vechi de 31 de ani.

 

“Am început să colecţionez diferite obiecte pe la 9 ani. Dintre toate, mi-au plăcut cel mai mult chibriturile. De atunci şi până azi am adunat peste 10.000 de cutii, pe care le-am expus ultima oară, aici în oraşul meu natal, în urmă cu nouă ani” - spune colecţionarul, cu o mândrie direct proporţională cu mărimea colecţiei şi numărul celor prezenţi luni la vernisaj.

 

Într-o vitrină sunt expuse cutiile „speciale” – chibrituri de mari dimensiuni, pentru şeminee, chibrituri anti-vânt şi hidrorezistente, chibriturile minuscule şi cele pentru grill. Într-o alta sunt cele vechi şi foarte vechi, de peste 50 de ani. Există o vitrină a chibriturilor “în serie”, ilustrând cărţi de joc, sporturi, mărci de ţigări, femei goale, sticle de vin.

 

Nagy Levente, careianul pasionat de chibrituri, e depanator de aparate de uz casnic. Meserie migăloasă, ca cea de colecţionar. În colecţia lui se găsesc chibrituri de pe toate continentele, chiar şi din ţări dispărute deja, precum Cehoslovacia, URSS sau Iugoslavia.

 

Dintre toate cutiile, cea mai importantă pentru Levente e cea pe care bunicul lui a purtat-o la el pe toată durata celui de-al Doilea Război Mondial. Nu lipseşte nici un chibrit din cutie, iar pentru a nu fi descoperită de soldaţii inamici, ingeniosul bunic a introdus în cutie o bucăţică de hârtie, pentru a atenua zgomotul produs de beţişoare..

 

“Toate cutiile de aici au un preţ, dar valoarea lor totală este inestimabilă. Această colecţie nu a fost, nu este şi nici va fi de vânzare” a declarat colecţionarul. “Nu mă opresc din colecţionat şi mă bucur că acum, odată cu răspândirea Internetului, pot să îmi dezvolt relaţiile cu alţi colecţionari” - a mai adăugat acesta.

 

Expoziţia lui Nagy Levente a fost vernisată în cadrul Primăverii Culturale Careiene şi este găzduită de Teatrul Municipal. Ea poate fi vizionată până la sfârşitul săptămânii.


Sursa: Buletin de Carei 

3450 vizite
Distribuie pe