Locale Altele
Marti, 23 Iulie 2024
Marti, 23 Iul 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Producătorii de pălincă au primit instrucțiuni înainte de sezon
Prefectura Satu Mare  - Marti, 9 August 2016

La solicitarea asociaţiilor producătorilor sătmăreni de pălincă, prefectul Radu Bud a convocat marţi dimineața o întâlnire  pentru  informarea autorităților și producătorilor  privind condiţiile de fabricare a acestui produs tradiţional în sezonul 2016/2017.

La întâlnire au participat subprefectul Altfatter Tamas, Cornel Mureşan și Gheorghe Ciocan din partea asociaţiilor de producători, precum și conducerile serviciilor publice deconcentrate cu atribuții de reglementare și control al acestui domeniu (Administrația Județeană a Finanțelor Publice, Biroul Județean de Accize și Operatiuni Vamale, Agenția pentru  Protecția  Mediului, Garda Națională de Mediu, Apele Române, Direcția Agricolă). 

Conform celor susţinute de către reprezentanții producătorilor, pălinciile din județul Satu Mare sunt adevărate ”muzee sătești”, principala problemă cu care producătorii se confruntă fiind accizele mari care trebuie plătite pentru  pălinca produsă, la același nivel  cu accizele plătite pentru obținerea alcoolului industrial (din cereale).

În acest moment un proiect de lege se află în circuitul de avizare interministerial pentru stabilirea unui nivel diferențiat de accizare pentru produsele alcoolice tradiționale obținute din fructe, printre care și pălinca.

După ce reprezentanţii instituţiilor au făcut o prezentare a condițiilor minimale de funcționare pentru pălincii, prefectul județului  a insistat pe respectarea legii și vigilență maximă din partea autorităţilor de mediu  pentru prevenirea și sancționarea  celor care poluează prin deversarea necontrolată a deșeurilor de la distilare.

Există în acest moment şase fabrici de alcool antrepozite fiscale, care pot presta servicii de distilare pentru terți și aproape 200 de pălincii înregistrate la autoritatea vamală.

Direcția Agricolă va demara în cel mai scurt timp deplasări în teritoriu, în vederea obţinerii mai facile de către deţinătorii de baterii de distilare a avizului specific, iar conducerea Biroului Județean de Accize şi Operațiuni Vamale transmite producătorilor individuali de pălincă faptul că notificările se pot semna la sediul din Satu Mare de pe Bulevardul Henri Coandă.

Notificările conţin date obligatorii privind începerea producției de țuică, instalația deținută,  perioada de funcționare și  producția estimată (conform prevederilor art. 353 alin 2 Titlul VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal al României). 

Tags: palinca  intalnire  prefect  
1607 vizite
Distribuie pe