Locale Altele
Miercuri, 24 Iulie 2024
Mie, 24 Iul 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un nou caz de rabie în județ, câine turbat la Potău
Prefectura Satu Mare  - Miercuri, 3 Iulie 2024

Prefectul Ioan Tibil a convocat astăzi, în calitate de președinte, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui nou focar de rabie în județ, la un câine într-o gospodărie din localitatea Potău, comuna Medieșu Aurit.

După prezentarea situației de către directorul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Nicolae Dumuța, CLCB a emis Decizia nr.7/03.07.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Medieșu Aurit, localitatea Potău și zona considerată de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice.

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere, dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitate. Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Medieșu Aurit a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât și la om.

S-a stabilit o zonă de supraveghere/zonă de mare risc în fondurile cinegetice: Fondul de Vânătoare ( FV ) 7 Apa, FV 9 Iojib, FV 8 Botiz, FV 20 Culciu, FV 25 Crucișor.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.

949 vizite
Distribuie pe