Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Judeţul Satu Mare are stemă nouă
Florin Răchitan  - Marti, 18 Decembrie 2012

Întruniţi în şedinţă ordinară, consilierii judeţeni au aprobat marţi noua stemă a judeţului Satu Mare, optând pentru prima dintre cele trei variante propuse de conducerea acestei instituţii.

Votul de marţi a fost acordat după mai mult de un an de cercetări istorice şi după multe discuţii între reprezentanţii diferitelor partide din Consiliul Judeţean, varianta aprobată fiind stema pe care a folosit-o administraţia judeţului Satu Mare în perioada interbelică.

 

Consilierii UDMR au avut unele obiecţii în ceea ce priveşte simbolistica elementelor din stemă, precum şi în ceea ce priveşte explicaţiile simbolurilor, considerând că acestea nu reprezintă toate regiunile judeţului, în timp ce consilierul USL Virgil Enătescu ar fi dorit să completeze stema cu alte simboluri, precum căruţa cu coviltir a primilor colonişti şvabi sau cuptoarele dacilor liberi. Până la urmă, consilierii au aprobat în unanimitate varianta promovată de preşedintele Adrian Ştef.

 

Noua stemă a judeţului este în formă de scut cu patru cartiere: în primul cartier, pe fond roşu este reprezentat un cerb de argint; în cartierul secund, pe fond albastru, un măr de aur cu poame de aur; în al treilea cartier, pe fond albastru, spice de grâu de aur; în cartierul patru, pe fond roşu, un strugure de argint cu o frunză de viţă de vie, de argint.
 

 

În mijlocul scutului apare, în câmp auriu, un turn de cetate, specific celor care au fost construite în judeţ. Figurile heraldice transpun simbolic bogăţiile naturale ale judeţului, marcând ocupaţiile locuitorilor.

 

Până să poată fi tipărită pe documentele oficiale, stema mai trebuie să primească aprobare de la Comisia Naţională de Heraldică şi de la Guvernul României.

1501 vizite
Distribuie pe