Locale Altele
Duminica, 21 Iulie 2024
Dum, 21 Iul 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Doliu în Biserica Greco-Catolică
Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare, emm.ro  - Miercuri, 13 Aprilie 2011

Anunţăm cu durere că Preasfinția Sa Preasfinţitul Părinte Ioan Șișeștean, episcop eparhial greco-catolic de Maramureș, în al 75-lea an al vieţii, în al 30-lea an al preoţiei sale şi în al 17-lea an al episcopatului său, întărit cu Sfintele Sacramente, la data de 12 aprilie anul curent s-a mutat în casa Tatălui ceresc.

 

Episcopul Ioan Sisestean a decedat in seara zilei de marţi in urma unui posibil infarct. Medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta Maramures au fost chemati la domiciliul acestuia, in Baia Sprie, de catre membrii familiei inaltului prelat, dar l-au gasit in stop-cardio respirator.

 

In ciuda manevrelor de resuscitare care au durat minute in sir, episcopul Ioan Sisestean nu a mai putut fi salvat, decesul fiind declarat in jurul orei 20.30. PS Ioan Sisestean a fost instalat episcop al Maramuresului in urma cu 16 ani.

Ioan Sisestean s-a nascut la 11 iunie 1936 in comuna Sisesti, fiind mezinul unei familii de tarani cu opt copii. Dupa terminarea scolii primare din comuna natala, urmeaza cursurile Liceului teoretic “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. Lucreaza pentru o perioada ca profesor suplinitor, apoi ca laborant intr-o uzina din Baia Mare.

Studiaza teologia in mod clandestin si este hirotonit in secret la 13 martie 1972 de catre Episcopul Dr. Ioan Dragomir. Odata cu redeschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare a functionat ca profesor de teologie dogmatica. La inceputul anului 1994 a fost numit de catre PS Lucian Muresan ca Vicar al Maramuresului istoric, la Sighetu-Marmatiei.

La 4 iulie 1994, in locul PS Lucian Muresan, numit Mitropolit la Blaj, este numit prin decretul nr. 104, de catre Congregatia pentru Bisericile Rasaritene, ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramuresului.

 

Consacrarea a avut loc la 11 septembrie 1994 la Baia Mare, prin punerea mainilor de catre Mitropolitul Lucian Muresan si episcopii Virgil Bercea si Alexandru Mesian.

Sursa: e-maramures

6639 vizite
Distribuie pe