Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Paradă cu lampioane de Ziua Sfântului Martin
Florin Răchitan  - Joi, 12 Noiembrie 2009

Sute de copii şi părinţii lor au participat miercuri seara la parada anuală de Ziua Sfântului Martin, prin centrul municipiului Satu Mare, luminându-şi calea cu lampioane făcute de ei înşişi.


 

Parada, aflată deja la cea de-a VIII-a ediţie, a devenit o tradiţie la Satu Mare şi nici ploaia nu i-a speriat pe participanţii entuziaşti, care au parcurs traseul din jurul Parcului Libertăţii, până la biserica Calvaria.

 

Sărbătoarea a fost adusă pe meleagurile sătmărene de coloniştii şvabi, care îl cinstesc pe Sfântul Martin ca protector al săracilor, dar la paradele de la Satu Mare participă în ultimii ani din ce în ce mai mulţi români, mai ales din rândurile romano-catolicilor din parohia Calvaria, dar şi cei care şi-au înscris copiii la şcolile germane.
 

 

Martin a fost un general în armata romană, vestit pentru gesturile de nobleţe prin care îi ajuta pe nevoiaşi, el renunţând până la urmă la cariera militară pentru a intra în rândurile clerului creştin.

 

Legenda spune că într-o zi friguroasă de iarnă a renunţat la pelerina sa călduroasă pentru a acoperi cu ea un cerşetor, salvându-l, astfel, de la îngheţ. În noaptea următoare i-a apărut în vis Iisus Hristos, îmbrăcat în pelerina pe care el i-a dăruit-o cerşetorului, iar această apariţie l-a determinat pe Martin să devină un creştin devotat Bisericii.
 

 

Potrivit unei anecdote, Martin a devenit atât de iubit şi respectat de credincioşi încât i s-a propus un post de episcop. El, însă, modest din cale-afară, a refuzat această cinste şi, pentru a scăpa de insistenţele credincioşilor, a fugit şi s-a ascuns într-o poiată plină cu gâşte. Zarva pe care au făcut-o gâştele i-au trădat prezenţa acolo, astfel că preoţii l-au găsit şi l-au uns episcop, aproape cu forţa.

 

De atunci, în tradiţia populară germană, gâştele sunt „pedepsite” în această zi pentru trădarea lor, sfârşind sub formă de friptură în farfuriile mesenilor care-l cinstesc pe Sfântul Martin.

 

O altă tradiţie spectaculoasă este parada lampioanelor, lumina lor simbolizând buna-credinţă, smerenia şi solidaritatea de care a dat dovadă Sfântul Martin în toată viaţa sa.

 

Parada din acest an de la Satu Mare a fost organizată de Asociaţia „Gemeinsam” a tineretului german, iar la ea au participat sute de copii din mai multe şcoli din municipiu şi judeţ, însoţiţi de profesorii şi părinţii lor. În fruntea paradei tropăia un cal alb, simbolizând puritatea, iar muzica a fost asigurată de fanfarele reunite ale şvabilor din Foieni, Urziceni şi Ciumeşti.


 

Parada s-a terminat la biserica Calvaria, unde preotul Ioan Roman le-a povestit copiilor despre viaţa Sfântului Martin şi au cântat împreună cântece tradiţionale compuse pentru această ocazie.

Tags: parada  lampioane  martin  
7013 vizite
Distribuie pe