Locale Altele
Joi, 18 Octombrie 2018
Joi, 18 Oct 2018
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Statul trebuie să oprească îmbătrânirea populaţiei
Laura Diana Bota  - Miercuri, 12 August 2015

România este într-o situație îngrijorătoare din punctul de vedere al sporului natural, constant negativ în ultima perioadă, fapt care ar trebui să preocupe în mod mult mai implicat instituțiile abilitate ale statului, precum și factorii decizionali, consideră dr. Laura Diana Bota.

Într-un comunicat de presă dat publicității miercuri, medicul sătmărean susține că sporul natural negativ și îmbătrânirea populației sunt și consecința percepției românilor referitoare la starea lor de sănătate. 

„Datele statistice oficiale au relevat că, cel puțin în ultimul an, s-au născut mult mai puțini copii în raport cu numărul deceselor, diferența dintre decese și nasteri fiind cea mai mare înregistrată din 2007 până în prezent.

De asemenea, indicatorii statistici mai arată că vârstnicii noștri, dincolo de numărul foarte mare al acestora, sunt și cei care dețin recordul nedorit de a avea cea mai mică speranță de viață din țările europene, după împlinirea vârstei de 50 de ani.

Există județe unde un sfert din populație are peste 65 de ani, fapt care pune în pericol, la modul general, atât viitorul nostru ca țară, cât și posibilitatea susținerii plății pensiilor peste câțiva ani, atunci când, la cum evoluează lucrurile în prezent, un român aflat în câmpul muncii va trebui să suporte cheltuielile cu pensiile a altor opt-nouă oameni.

La toate aceste aspecte nedorite se adaugă și migrația forței de muncă, plecarea în masă a tinerilor din țară, depopularea zonelor rurale și lipsa ocupării anumitor funcții din sănătate și educație cu oameni bine pregătiți în aceste domenii. Îndeosebi în sănătate, ne confruntăm de ani buni cu plecarea masivă a tinerilor medici, aceasta fiind în continuare o problemă la care guvernanții și responsabilii din Ministerul Sănătății nu au găsit soluții” - a subliniat Laura Diana Bota.

Doctorul din Satu Mare a mai declarat că speranța de viață sănătoasă a românilor, capitol la care ne situăm pe ultimele locuri în Europa, este direct proporțională cu modul în care știm să avem grijă de noi.

„Este foarte bine știut faptul că românii apelează la sistemul medical doar atunci când au nevoie. Acest obicei tradițional defectuos are consecințe dintre cele mai dramatice pe termen lung, reliefate și de acest indicator al vieții sănătoase. Consider că trebuie să accentuăm mult mai mult factorul preventiv, atât noi, medicii, cât și autoritățile, în așa fel încât să-i determinăm pe oameni să își facă regulat controalele medicale periodice, ba chiar să se ocupe de starea lor de sănătate și atunci când nu sunt cu cuțitul la os, cum se spune” - a argumentat Laura Diana Bota.

Ea afirmă că autoritățile statului trebuie să elaboreze urgent o strategie pentru îmbunătățirea acestei situații și menținerea tinerilor în țară, mai ales deoarece, dacă ritmul descrescător va continua, există riscul ca nu peste mult timp o treime din populația României să aibă peste 65 de ani.

2785 vizite
Distribuie pe

Depistarea precoce gratuită a cancerului de col uterin la Satu Mare
Luni, 7 Martie 2016
Ministerul Sănătăţii desfăşoară Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă...   continuare

Bilanţ pe 2015 şi planuri pe 2016 la Spitalul Judeţean Satu Mare
Luni, 22 Februarie 2016
În cadrul unei conferinţe de presă la care au participat preşedintele şi vice-preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, respectiv Rudolf Riedl, managerii Spitalului Judeţean...   continuare

Operaţii cu laser, la umăr, în premieră la Spitalul Judeţean
Joi, 21 Ianuarie 2016
Cele mai discrete şi mai eficiente operaţii cu laser pentru refacerea muşchilor de încheietură de la nivelul umărului se fac, din această săptămână, şi la Spitalul Judeţean Satu Mare.   continuare

Ambasadorul Danemarcei vine cu Caravana Medicilor la Sanislău
Miercuri, 4 Noiembrie 2015
Ambasada Danemarcei în România susține companiile daneze în demersul lor de a se alătura Asociației Caravana cu Medici în vederea promovării unui sistem de sănătate publică axat pe prevenție.   continuare

Dr. Laura Bota: Opriţi campaniile politizate de prevenţie în sănătate!
Joi, 15 Octombrie 2015
Dr. Laura Bota, membru în Colegiul Medicilor Satu Mare, susţine că evenimentele derulate de partidele autohtone sub forma unor acţiuni de conştientizare a populaţiei asupra diferitelor probleme.   continuare