Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Florin Răchitan  - Joi, 19 Aprilie 2018

O sentință a Curții Supreme de Justiție de la Ottawa pune capăt unui proces ce s-a întins pe durata a șase ani de zile și care a pus la încercare însăși legislația garantată prin Constituția Canadei.

Gerard Comeau, un uncheș simpatic din provincia New Brunswick, a trecut într-o seară frumoasă a anului 2012 hotarul imaginar cu provincia vecină Quebec pentru a cumpăra câteva cartoane de bere dintr-un magazin din cel mai apropiat orășel, că acolo era mai ieftin.

La întoarcere, la un control de rutină al Poliției, a fost amendat cu 240 de dolari, pe motiv că a încălcat o lege locală din provincia sa, care interzice ”importul” de alcool din provinciile vecine.

Canadian get-beget, care a învățat la școală despre Constituția ce stă la baza confederației în care trăiește, Gerard nu a putut să priceapă cum adică nu se poate aduce bere dintr-o provincie în alta, când ambele sunt în aceeași țară?

Prin urmare, a și dat în judecată autoritățile locale și a și câștigat procesul în prima instanță, pledându-și cauza tocmai prin referiri la prevederile Constituției votate de fondatorii națiunii în momentul unirii primelor provincii în 1867.

Judecătorul chiar i-a interzis procurorului general al provinciei New Brunswick să atace sentința la Curtea de Apel, însă acesta a mers până în pânzele albe și a dus cazul la Curtea Supremă de Justiție, unde... surpriză: completul de judecată a dat dreptate, cu vot în unanimitate, reprezentanților statului.

În motivarea sentinței, magistrații au arătat că, deși Constituția impune comerțul liber al bunurilor între provincii, această prevedere nu poate fi în dauna unor legi locale protecționiste, permise în cadrul legislativ prin care fiecare provincie își exercită autonomia.

Astfel, e adevărat că sunt interzise orice fel de taxe comerciale suplimentare față de cele stabilite la nivel federal, care ar putea semăna cu ”taxele vamale”, dar autoritățile provinciale au dreptul să instituie măsuri prin care controlează, de exemplu, cantitățile de alcool care ajung pe teritoriul provinciei.

De-altfel, întreaga legislație în domeniul alcoolului este foarte restrictivă, dacă o privim din perspectivă românească ;)) În afară de pub-uri sau restaurante, băuturile alcoolice se vând numai în magazine speciale, controlate strict de autoritățile statale, la prețuri aproape prohibitive (cel puțin pentru buzunarele românești ;)), iar un cetățean care consumă alcool într-un spațiu public, cu marca de pe sticlă la vedere, riscă amenzi usturătoare.

Tags: lege  alcool  canada  
10737 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina