Locale Altele
Sambata, 25 Mai 2019
Sam, 25 Mai 2019
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Florin Răchitan  - Joi, 19 Aprilie 2018

O sentință a Curții Supreme de Justiție de la Ottawa pune capăt unui proces ce s-a întins pe durata a șase ani de zile și care a pus la încercare însăși legislația garantată prin Constituția Canadei.

Gerard Comeau, un uncheș simpatic din provincia New Brunswick, a trecut într-o seară frumoasă a anului 2012 hotarul imaginar cu provincia vecină Quebec pentru a cumpăra câteva cartoane de bere dintr-un magazin din cel mai apropiat orășel, că acolo era mai ieftin.

La întoarcere, la un control de rutină al Poliției, a fost amendat cu 240 de dolari, pe motiv că a încălcat o lege locală din provincia sa, care interzice ”importul” de alcool din provinciile vecine.

Canadian get-beget, care a învățat la școală despre Constituția ce stă la baza confederației în care trăiește, Gerard nu a putut să priceapă cum adică nu se poate aduce bere dintr-o provincie în alta, când ambele sunt în aceeași țară?

Prin urmare, a și dat în judecată autoritățile locale și a și câștigat procesul în prima instanță, pledându-și cauza tocmai prin referiri la prevederile Constituției votate de fondatorii națiunii în momentul unirii primelor provincii în 1867.

Judecătorul chiar i-a interzis procurorului general al provinciei New Brunswick să atace sentința la Curtea de Apel, însă acesta a mers până în pânzele albe și a dus cazul la Curtea Supremă de Justiție, unde... surpriză: completul de judecată a dat dreptate, cu vot în unanimitate, reprezentanților statului.

În motivarea sentinței, magistrații au arătat că, deși Constituția impune comerțul liber al bunurilor între provincii, această prevedere nu poate fi în dauna unor legi locale protecționiste, permise în cadrul legislativ prin care fiecare provincie își exercită autonomia.

Astfel, e adevărat că sunt interzise orice fel de taxe comerciale suplimentare față de cele stabilite la nivel federal, care ar putea semăna cu ”taxele vamale”, dar autoritățile provinciale au dreptul să instituie măsuri prin care controlează, de exemplu, cantitățile de alcool care ajung pe teritoriul provinciei.

De-altfel, întreaga legislație în domeniul alcoolului este foarte restrictivă, dacă o privim din perspectivă românească ;)) În afară de pub-uri sau restaurante, băuturile alcoolice se vând numai în magazine speciale, controlate strict de autoritățile statale, la prețuri aproape prohibitive (cel puțin pentru buzunarele românești ;)), iar un cetățean care consumă alcool într-un spațiu public, cu marca de pe sticlă la vedere, riscă amenzi usturătoare.

Tags: lege  alcool  canada  
9232 vizite
Distribuie pe


Angajații canadieni se revoltă cnd patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. Tatăl copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
n provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută n limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ei au fost primii acolo
Vrei să bei lapte crud n Canada? Riști doi ani de nchisoare!
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Cum se ceartă canadienii ntre ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
n Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, pnă-și rezolvă problemele
Maneliștii have no chance in Canada! Tnăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare n mașină.
Canadienii votează n sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian cnd găsește trei urși n curtea sa?
Un bătrnel și-a construit niște trepte de lemn n parc. Primăria Toronto le-a dărmat. E scandal n toată Canada!
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților romni
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tnăr de 18 ani
Festival amnat n Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
Canada a legalizat Marijuana
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare