Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Și oșenii au sărbătorit Mica Unire
Florin Răchitan  - Miercuri, 24 Ianuarie 2018

Manifestări festive ample în capitala Țării Oașului, cu prilejul aniversării Unirii Principatelor Române. Oșenii s-au adunat în număr mare la Monumentul Eroilor din centrul orașului Negrești-Oaș pentru a-i omagia pe înaintașii care au făcut primul pas mare pe drumul ce a dus la unirea tuturor românilor din acest colț al Europei.

După intonarea imnului național și ceremonialul religios, profesorul Dorin Goje a vorbit despre importanța istorică a zilei de 24 Ianuarie 1859, după care primarul Aurelia Fedorca a transmis mesajul pentru această ocazie:

”Suntem în Anul Centenarului Marii Uniri din 1918, iar în aceste vremuri în care întreaga lume este marcată de schimbări majore, avem în continuare nevoie de solidaritate.

Să ne amintim că în urmă cu 159 de ani, înaintașii noștri ne-au dat cea mai importantă lecție de solidaritate: Unirea Principatelor Române sub conducerea unui domnitor român, Alexandru Ioan Cuza. A fost primul pas pentru înfrăptuirea statului național român și momentul crucial care a marcat nașterea României moderne.

Dar, dincolo de implicarea personalităților vremii, Mica Unire a fost posibilă în primul rând prin puterea solidarității tuturor românilor, a tuturor categoriilor sociale și a tuturor generațiilor.

În memoria lor avem obligația de a cultiva aceste principii, de a rămâne uniți, solidari, pentru că istoria ne-a arătat că doar astfel putem asigura copiilor noștri un viitor mai bun, în timp ce dezbinarea a fost întotdeauna marele nostru dușman.

Vă reamintesc că, în istorie, am reuşit să depăşim încercările atunci când am fost uniţi, indiferent de etnia din care facem parte, indiferent de limba pe care o vorbim în familile noastre. La 1859 am devenit puternici pentru că am avut un scop comun care ne-a adus laolaltă: Unirea.

Fiţi încrezători că împreună vom reuşi, că vom avea înțelepciunea de a face ce este corect şi bine pentru viitorul țării noastre și al poporului nostru!

La Mulţi Ani, România şi românilor de pretutindeni, uniţi prin sânge şi tradiţii!"" – a declarat primarul Aurelia Fedorca.

A urmat ceremonia de depunere a coroanelor și jerbelor de flori la Monumentul Eroilor și un moment artistic prezentat de elevii clasei a V-a de la Liceul Teoretic ”Negrești-Oaș” și de interpreta Angela Munteanu, după care toți participanții s-au prins într-o mare Horă a Unirii.

 

Tags: mica  unire  negresti oas  
4942 vizite
Distribuie pe