Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mai țineți minte toaletele publice la preț de apartament amplasate fix lângă statuile românești din Satu Mare? Noa, sunt ilegale!
Florin Răchitan  - Marti, 14 Martie 2023

În preajma Crăciunului de anul trecut a izbucnit un scandal tipic pentru Satu Mare, atunci când deputatul liberal Adrian Cozma a sesizat că, profitând de neatenția sătmărenilor care umblau la colindat, Primăria s-a grăbit să amplaseze o toaletă publică tip container în apropierea statuii Lupoaicei, în văzul tuturor, în mijlocul pieței din fața Muzeului Județean.

După o postare pe Facebook a deputatului, băieții de la Primărie, știindu-se cu musca pe căciulă, s-au mișcat cu o rapiditate demnă de cauze mai bune și au ridicat imediat toaleta de pe spațiul public, chiar dacă părea să aibă deja toate racordurile făcute la instalația de apă și canalizare a orașului.

De atunci, toaleta respectivă a dispărut, dar între timp s-a aflat că Primăria a amplasat sau dorea să amplaseze alte trei toalete de acest tip în diferite zone ale orașului, respectiv în Parcul Liniștii din Micro 16, în Parcul UFO din Micro 17 și în Piața 25 Octombrie din Centrul Nou.

Conform declarațiilor de atunci, toaletele urmau să fie puse în funcțiune în cursul lunii ianuarie 2023. Noa, așa cum a trecut ianuarie, a trecut deja și toată iarna, iar sătmărenii tot nu pot să folosească toaletele, fiindcă între timp s-au aflat și alte ”bube” specifice actualei administrații a Sătmarului ;))

Un reportaj al colegilor din presa centrală a relevat și prețul toaletelor-container: cam 50.000 euro/bucata, adică prețul unui apartament din orice cartier al orașului! Iar ca să fie buba cât mai groasă, toaletei din Centrul Nou nu i-au găsit alt loc mai potrivit pentru amplasament, ci tot în văzul lumii, fix lângă bustul lui Avram Iancu! Că biztos nu e loc altundeva în ditamai Piața 25 Octombrie ;))

Au amplasat-o, însă, degeaba, fiindcă toaleta nu este funcțională nici acum, doar stă acolo ca un element de decor foarte scump. Între timp, deputatul Adrian Cozma s-a interesat nițel mai mult pe la instituțiile statului care au atribuții în eliberarea avizelor și autorizațiilor de toate felurile în cazul unor asemenea investiții și pentru care sătmărenii simpli sunt plimbați pe drumuri între birouri și dacă vor să-și amplaseze un coteț pentru porumbei pe balcon.

Și, să vezi minune! Primăria Satu Mare, adică ditamai instituția care conduce orașul, nici nu s-a sinchisit măcar să solicite asemenea avize, fiindcă grofii oricum s-au obișnuit să trateze Sătmarul ca fiind moșia lor.

Iată ce scrie Comisariatul Județean al Gărzi de Mediu Satu Mare în răspunsul la solicitarea deputatului Adrian Cozma, depusă la începutul anului:

De remarcat că Garda de Mediu a dispus desființarea lucrărilor și aducerea terenului din zona respectivă a Centrului Nou la starea inițială, lucru care nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi. Dar nici toaleta nu funcționează ;))

Știu băieții foarte bine de ce nu funcționează, chiar dacă au stricat pe ea o căruță de bani și pentru care vor trebui să răspundă la un moment dat! Fiindcă, între timp, s-au trezit și cu o reclamație de la asociația de proprietari a blocului din imediata vecinătate a toaletei din Centul Nou, care arată cam așa:

”Primarul Gabor nu a înțeles nici acum că e ilegal să construiești pe domeniul public orice și oricând. Primăria, la fel ca și noi și la fel ca alte instituții sau firme private, are obligația de a a-și obține toate avizele necesare pentru a primi autorizație de construcție. Totodată trebuie să se conformeze atunci când este sancționată disciplinar și administrativ, așa cum s-a întâmplat în urma evaluării pe care a făcut-o Garda de Mediu” – a declarat deputatul Adrian Cozma.

Urmărim cu mare interes următorul episod din telenovela budelor publice la preț de apartament din Satu Mare!

1529 vizite
Distribuie pe