Locale Altele
Joi, 25 Aprilie 2024
Joi, 25 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ce facem cu maidanezii?
Ioana Gavrău, Florin Răchitan  - Miercuri, 23 Noiembrie 2011

Hotărârea de marţi a Camerei Deputaţilor de a legaliza eutanasierea câinilor fără stăpâni din oraşe a împărţit deja România în două, patima cu care se dezbate subiectul punând în umbră şi eliminarea lui Geoană din politica mare.

Iubitorii de animale au sărit ca arşi la auzul veştii, iar pe Facebook deja circulă petiţii pentru stoparea a ceea ce se consideră a fi o campanie inumană şi plină de cruzime pentru masacrarea unor suflete nevinovate.

 

În acelaşi timp s-a format o altă tabără, cea a susţinătorilor acestei legi, care invocă motive raţionale şi militează pentru soluţii pragmatice în vederea rezolvării problemei. Legea lasă la latitudinea autorităţilor locale modalităţile prin care doresc să rezolve situaţia şi insistă asupra consultării populaţiei din fiecare localitate.

 

În prezent, la Satu Mare situaţia se prezintă în felul următor: primăria are de mai mulţi ani contract cu societatea Mixt Service, ai cărei hingheri adună maidanezii de pe străzi şi îi transportă la adăpostul pentru câini de la Dara. Patrupedele sunt ţinute acolo cam 14 zile după ce trec de o triere în urma căreia cele foarte bătrâne şi bolnave sunt eutanasiate pe loc. Cele care scapă de triere aşteaptă să fie revendicate de eventuali stăpâni sau să fie adoptate de cei care îşi doresc un căţel acasă. Dacă nu au noroc, după 14 zile sunt eutanasiate.

 

De vreo trei luni funcţionează însă în Grădina Romei şi un centru de sterilizare a câinilor comunitari, administrat de Asociaţia „Free Life” ce reuneşte un grup inimos de iubitori de animale, care militează pentru metode umane de îngrijire a maidanezilor şi adoptarea lor de către sătmăreni. Datorită asociaţiei, la târgurile de adopţie organizate deja în fiecare sâmbătă şi-au găsit stăpâni noi zeci sau chiar sute de căţei adunaţi de pe străzi.

 

Câinii care ajung la Free Life sunt sterilizaţi de medici veterinari voluntari, după care sunt îngrijiţi până se fac bine şi, dacă nu-şi găsesc stăpâni, sunt lăsaţi liber pe străzi, în zonele de unde au fost adunaţi. Reprezentanţii Asociaţiei „Free Life” susţin că aceşti câini sterilizaţi nu mai reprezintă pericol public, deoarece agresivitatea le este sensibil diminuată.

 

Până în prezent, la centrul de sterilizare din Grădina Romei au fost supuşi la astfel de intervenţii chirurgicale peste 60 de câini. Numărul este mic în comparaţie cu cei 80 de câini care sunt adunaţi în fiecare lună de pe străzile Sătmarului de hingherii de la firma Mixt Service. Dintre aceştia, potrivit declaraţiilor administratorului Dohi Geza, doar unul sau doi sunt adoptaţi în fiecare lună, ceea ce înseamnă că marea majoritate a lor sunt eutanasiaţi.

 

Preşedintele Asociației Free Life, Lucreția Simu, este de părere că această metodă este nu doar inumană şi crudă, dar şi inutilă, de vreme ce rezultatele nu se simt pe străzi. Ea face comparaţie între situaţia din Satu Mare - unde câinii sunt eutanasiaţi de ani de zile, dar problema persistă – şi Oradea, unde în ultimii ani s-au făcut doar sterilizări, iar problema, practic, a dispărut deja, în sensul că maidanezii nu mai sunt agresivi, iar numărul lor scade de la an la an.

 

Dacă avem în vedere lait-motivul comunicatelor de presă pe care le primim de la Spitalul Judeţean, informându-ne că nu există sfârşit de săptămână fără cel puţin 4 – 5 pacienţi internaţi după ce au fost muşcaţi de câini pe stradă, tindem să-i dăm dreptate Lucreţiei Simu.

 

Un alt aspect important de care trebuie să ţinem cont este cel al costurilor. Dacă întreţinerea unui câine la adăpostul de la Dara în perioada de până la eutanasiere costă aproximativ 160 de lei, costurile pe care le implică sterilizarea la centrul din Grădina Romei nu depăşesc 120 de lei. O bună parte a cheltuielilor pentru îngrijirea câinilor de acolo este suportată de membrii Asociaţiei Free Life, prin implicarea unor sponsori, primăria suportând doar costurile intervenţiilor chirurgicale şi ale medicamentelor.

 

„O altă aberaţie a legii adoptate de Camera Deputaţilor este obligativitatea de a ţine câinii în cuşti timp de 30 de zile şi apoi de a-i eutanasia după ce au fost sterilizaţi. Acest lucru va duce, bineînţeles, la o creştere a cheltuielilor” – argumentează preşedintele Asociaţiei Free Life.

 

În lipsa primarului Iuliu Ilyes, plecat în delegaţie în oraşul înfrăţit Wolfenbuttel, viceprimarul Kereskenyi Gabor a declarat că se va găsi o modalitate pentru a consulta sătmărenii în legătură cu soluţia pe care ar trebui s-o adopte primăria în viitor pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari.

 

Până atunci, vă invităm să vă exprimaţi părerea la rubrica de comentarii, să aibă ce citi primarul după ce se va întoarce din Germania!

1810 vizite
Distribuie pe