Locale Altele
Duminica, 21 Iulie 2024
Dum, 21 Iul 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Medalie de aur pentru elevii sătmăreni de la CN ”Mihai Eminescu” la olimpiada internațională de știință și tehnologie! Au inventat un sistem de drone care curăță Everestul de gunoaie
Colegiul Național ”Mihai Eminescu”  - Marti, 2 Aprilie 2024

Proiectul Echipei MultitouchCNME a Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” Satu Mare a fost considerat, încă de la evaluare, ca fiind ,,impresionant”, apreciere certificată prin Medalia de Aur la International Youth STEM Tournament (IYST) ce s-a desfășurat în perioada 23-24 Martie 2024 în Indonezia, organizat de OCSO - Organizing Center for STEM Olympiad - organizație implicată în dezvoltarea STEM / STEAM, pentru a crea abilități de secol 21.

Proiectul a concurat la secțiunea Ideas & Innovation, într-o grupă extrem de puternică, alături de SUA, Hong Khong, Filipine, Peru, El Salvador, Malaezia etc, fiind punctată ideea de cercetare și asocierea cu Inteligența Artificială.

Echipa de proiect este formată din elevi ai clasei a IX-a B, Mate-Info: Andrei Dragoș – Concepție și realizare AI / Documentare, Maia Simuțiu – Modelare științe / Documentare, Ruxandra Rața – Modelare științe / Documentare, Iulia Siliște – Marketing / TIC, Andras Pater – Marketing / TIC.

În competiție, proiectul a fost suținut de doi elevi, conform regulamentului: Maia Simuțiu și Andrei Dragoș.

,,EcoVEST” a fost coordonat de: dr. Georgeta Cozma, Formalizare idee și perspectivă transdisciplinară; prof. Viorel Solschi și prof. Liviu Rotaru, Fizică; prof. Bianca Domuț, Chimie; Mentori: stud. Ioana Milea, Technical University of Munich, Germania și ing. Marian Stan, Continental Frankfurt, Germania.

Ideea proiectului a fost generată de probleme reale, care afectează ,,optmiarii” (în special Everest), adevărate focare de poluare ale planetei, unde echipamentele, deșeurile și plasticul se acumulează în detrimentul ecosistemului. Chiar dacă ne-am concentrat inițial pe Everest, soluțiile noastre pot să fie aplicate în orice mediu montan.

Întrebările de cercetare au ghidat selecția variabilelor care au condus la soluția inovatoare pe care o propunem, tehnologia și AI permițându-ne să gestionăm eficient deșeurile, susținând, astfel, economia circulară.

Partea inovatoare adusă de proiectul nostru se bazează pe utilizarea dronei care survolează zonele dificile, identificând deșeurile prin intermediul unui model AI personalizat, adaptat pentru recunoașterea diverselor tipuri de gunoi în medii montane variate, maximizând eficiența acțiunilor de curățare. Dronele operează independent, folosind algoritmi avansați, pentru a face față condițiilor meteo imprevizibile și terenului accidentat. Odată ce detectează deșeurile, acestea sunt colectate și transportate la centre de reciclare locale, pentru procesare responsabilă.

”Prin această tehnologie de vârf, ne angajăm să protejăm biodiversitatea și să garantăm că frumusețea naturală a munților este conservată pentru generațiile viitoare” – a declarat dr. G.M. Cozma.

1210 vizite
Distribuie pe