Aglomeraţie mare a fost joi la Universitatea "Babeş-Bolyai", filiala Satu Mare, care a început înscrierile din această săptămână. Zeci de tineri s-au înscris la Jurnalism şi Administraţie Publică, majoritatea preferând să urmeze cursurile la Cluj, deşi o pot face şi la filiala din Satu Mare.
La Jurnalism s-a înscris o tânără din Ploieşti, care locuieşte însă de 15 ani în municipiul Carei. Alexandra Nyiri a venit joi împreună cu o prietenă care va urma şi ea cursurile la Universitatea "Babeş-Bolyai", dar la Jurnalistică şi Drept. Ambele au ales Clujul pentru studiile universitare. "Sunt 43 de locuri la buget şi 200 la taxă. Sper să intru la buget, deşi cu media mea de la Bac... nu cred. Se ia pondere 50%. Voi merge la Cluj pentru că acolo am alte oportunităţi. De-abia aştept să fac practică şi să fac poze. Vreau să îmi iau cel mai bun aparat foto" - spune tânăra de 18 ani, cu puţin timp înainte de a se înscrie la facultate.
După mai mulţi ani în care a cântat folclor şi a dansat alături de fraţii Paşca de la Carei, fiind o colaboratoare a Casei de Cultură din localitate, Alexandra spune că este o fire sociabilă căreia îi place să se implice în tot ce ceea ce face şi să îi tragă de limbă pe cei care ne conduc. "Am şi avut ocazia să stau de vorbă cu primarul din Carei. Îmi place să le iau interviu persoanelor importante. Nu pot să spun acum dacă aş face presă scrisă sau audio-vizuală, dar sigur nu voi lucra la Satu Mare. Mai degrabă la Bucureşti, mai ales că acolo e şi tatăl meu" - mărturiseşte Alexandra, absolventă a Liceului Teoretic din Carei, având media 7,71 la Bacalaureat.
Facultatea de Administraţie Publică a fost alegerea unei sătmărence în vârstă de 26 de ani. Oroszi Zita îşi completa formularul de înscriere, grăbită să-şi depună dosarul. Deşi mai are o diplomă de studii superioare, ea crede că "încă una nu strică în ziua de azi". "Sunt licenţiată în Ştiinţe Socio-Umane la Universitatea Creştină Partium din Oradea, dar nu am lucrat în domeniu. M-am întors recent din Anglia, unde am fost baby-sitter" - spune tânăra, care recunoaşte că în administraţie publică nu îi va fi uşor să-şi găsească un loc de muncă, mai ales acum, când statul reduce numărul bugetarilor.
Iată şi oferta de şcolarizare a Facultăţii de Administraţie Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, pentru sesiunea de admitere Iulie 2010.
Înscrieri: 12-18 iulie - de luni până vineri între 9.00 şi 15.00, sâmbătă şi duminică între 9,00 şi 12,00
Afisarea rezultatelor: 20 iulie
Contestatii: 20-21 iulie
Confirmarea locurilor: 22-23 şi 26-28 iulie
Afisarea rezultatelor finale: 30 iulie
Locuri: Linia Română ZI-15 buget, 30 taxă
Linia Maghiară ZI-15 buget, 20 taxă
Linia Română ID-30 taxă
Criterii de admitere
Media examenului de Bacalaureat - cu pondere de 50% în media finala
Media celor 4 ani de studii - cu pondere de 50% în media finala
Specializarea: Administraţie Publică
Domeniul: Ştiinţe Administrative
Forma de învăţământ: - ZI, 3 ani, linia de studiu: româna, maghiara;
- învatamânt deschis la distanta (IDD) 3 ani, linia de studiu: româna
Acte necesare pentru înscriere
1. Fisa de înscriere (care se poate obtine la solicitarea directa de la Oficiul Permanent al Admiterii)
2. Chitanta care dovedeste plata taxei de înscriere.
3. Adeverinta sau diploma de Bacalaureat si Foaia matricolă, ambele în original sau copie legalizata (aceste acte se returneaza candidatilor dupa verificarea exactitatii completarii Fisei de înscriere)
Taxa de înscriere: 150 RON
30 RON - taxa de procesare
120 RON – taxa de admitere
Taxa de însciere se achita la Casieria facultatii în perioada 12-18 iulie.
Aceasta taxa nu este returnabila.
Taxa de scolarizare
2600 RON/an universitar la specializarea Administratie Publica
Prima rata se achita în momentul confirmarii locului obtinut în urma concursului de admitere. Aceasta prima rata a taxei nu se returneaza.
Important
Candidatii care au obtinut în ultimii 2 ani de studii ( 2008-2009 si 2009-2010) distinctii la olimpiadele scolare internationale sau premii (I, II, III) la concursurile nationale la orice disciplina vor fi admisi fara concurs, pe baza Ordinului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
Candidatii care opteaza pentru o alta linie de studiu decât linia româna (maghiara, germana sau engleza) trebuie sa dovedeasca cunoasterea limbii respective.
Asi putea avea un contact telefonic va rog pentru a avea mai multe informatii va rog?