Locale Altele
Joi, 25 Iulie 2024
Joi, 25 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Congolezul Gaston Bakabana a fost ales vicepreşedinte al Tineretului Social-Democrat din Cluj
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 19 August 2009
După îndelungate căutări, PSD este pe cale de a-şi găsi propriul Obama. Sau măcar o replică de culoare a preşedintelui american. „Obama din PSD” a fost identificat la Cluj.

Nu este vorba de Marian Vanghelie, ci de congolezul Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana, un inginer în vârstă de 33 ani, care a fost ales recent vicepreşedinte al TSD Cluj-Napoca
.

„Obama din PSD” are „pedigree politic” cultivat la şcoala regimurilor africane. Ca nepot al unui ministru al transporturilor din Congo, i se pregătea o mare carieră politică. O lovitură de stat i-a curmat-o. Unchiul-ministru şi-a pierdut scaunul, iar el a ajuns refugiat politic în România.

„Băsescu e dictator”

Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana a intrat în PSD în urmă cu două luni, dar se declară simpatizant al social-democraţilor încă din timpul studenţiei. Simpatia pentru PSD, povesteşte congolezul, vine ca urmare a bunei impresii lăsate de acest partid şi de liderii săi, Ion Iliescu, Adrian Năstase şi, mai nou, Mircea Geoană. A fost curtat însă şi de PDL. Recent, spune el, deputatul Daniel Buda i-a propus să se înscrie în partid, dar a refuzat.

„Am intrat în PSD pentru convingerile mele sociale. De mic copil am fost de stânga, iar PSD este singurul partid care se gândeşte la popor”, a declarat Bakabana pentru EVZ. El spune că vrea să contribuie la „evoluţia României, o ţară care l-a ajutat”, şi de aceea a intrat în politică. Pe viitor, urmăreşte o funcţie în administraţie şi crede că poate ajunge şi deputat, deoarece „PSD este singurul partid în care nu ai nevoie de pile”.

Congolezul spune că i-a cunoscut personal pe Năstase, Ponta şi Geoană. „Adrian Năstase a fost cel mai bun
prim-ministru”, spune Bakabana. Întrebat dacă îşi mai aminteşte lozinca alegerilor din 2004 cu „Bombo şi Congo”, zâmbeşte. „Adrian Năstase nu a fost un dictator. Traian Băsescu este un dictator. Este unul dintre cei care au denigrat România. De asta trebuie să vină Mircea Geoană”, spune Bakabana.

Din Congo în România

Povestea sa în România începe în 1994, când a venit la studii, la Politehnica din Bucureşti. „Aveam un unchi care era ministrul transporturilor în guvernul condus de Mobutu. El m-a trimis să învăţ, iar la întoarcere ar fi urmat să ocup o funcţie importantă. Din păcate, nu a fost să fie aşa deoarece, în 15 octombrie 1997, regimul Mobutu a fost îndepărtat de la putere”, povestea congolezul în 2003 pentru EVZ.

Acum, el rectifică: nu era vorba de guvernul lui Mobutu Sese Seko, care conducea Congo belgian, ci de cel al lui Pascal Lissouba, care conducea statul vecin, adică Congo francez. Lissouba, precizează Bakabana, era un preşedinte ales democratic care a fost îndepărat în 1997 prin lovitură de stat de actualul dictator congolez Denis Sassou Nguesso. După ce a primit statutul de refugiat politic, el s-a căsătorit şi, în prezent, locuieşte în comuna Floreşti, judeţul Cluj şi este directorul unei firme
de construcţii.

Tags: congo  bakabana  tsd  cluj  
1921 vizite
Distribuie pe