Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Imn, stemă şi drapel în Secuime
Evenimentul Zilei  - Sambata, 5 Septembrie 2009
Consiliul Naţional al Secuilor (CNS) şi Partidul Civic Maghiar (PCM) au organizat sâmbătă o adunare la Odorheiul Secuiesc, scopul fiind sprijinirea proiectului de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

Adunarea Aleşilor Locali din Secuime cere organizarea de referendumuri locale pentru stabilirea stemei, imnului şi drapelului Ţinutului Secuiesc. De asemenea, conducerile CNS şi PCM intenţionează să obţină, tot printr-o decizie a locuitorilor din zonă, dreptul de a avea un reprezentant în Consiliul Europei sau în Uniunea Europeană.

Acesta va avea rolul de a pleda pentru autonomie în Ţinutul Secuiesc. La evenimentul de sâmbătă participă şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo.

Efort dublat de UDMR

Evenimentul are loc la o zi după ce Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a organizat, la Miercurea Ciuc, „o mare consfătuire a aleşilor locali din Secuime pe tema administraţiei locale”.

Liderul UDMR a afirmat că „deşi nu-şi găseşte expresie administrativă ca atare, Ţinutul Secuiesc este o entitate distinctă prin tradiţii, cultură şi posibilităţi de dezvoltare economică”.

"Ţiganii n-au cerut teritorii"

Prezent la o emisiunea de la RTV, fostul deputat Mădălin Voicu a declarat că nu este de acord cu cererile reprezentanţilor minorităţii maghiare. "Nu voiam să fac referire la asta. Dar nu pot. Cum se face că ţiganii nu au cerut teritorii sau vreun gen autonomie?", a spus acesta.

Autonomie teritorială, nu etnică

„Nu propunem – cum se zice foarte des, dar eronat – o autonomie pe criterii etnice, care să discrimineze locuitorii Ţinutului aflaţi în minoritate numerică, ci o autonomie teritorială, care să funcţioneze spre binele şi prosperitatea tuturor locuitorilor de aici”, se arată într-un comunicat de presă al CNS.
Tags: secui  autonomie  drapel  
1430 vizite
Distribuie pe