Locale Altele
Joi, 25 Iulie 2024
Joi, 25 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Băsescu se teme de o lovitură de stat
Gândul  - Marti, 11 Noiembrie 2008

Preşedintele Traian Băsescu susţine că Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoană şi Călin Popescu-Tăriceanu plănuiesc o lovitură de stat: ei au decis să îl suspende pe şeful statului, după alegeri, dacă acesta nu pune în funcţie premierul dorit de ei.
 
Invitat, aseară, la B1 TV, Băsescu a susţinut că deţine această informaţie de două luni şi că nu ar fi vorbit despre ea dacă liderul PC Dan Voiculescu nu ar fi recunoscut-o public. Şeful statului a afirmat că ar fi vorba despre „o a doua lovitură de stat”, după cea din mai 2007, când a fost suspendat de către Parlament.

„A fost o lovitură de stat mascată, îmbrăcată în propagandă de cei care o pregătesc pe cea de după alegeri: Voiculescu, Hrebenciuc, Geoană şi Tăriceanu. A spus-o Voiculescu primul, că, dacă, după alegeri, nu pune premierul stabilit de ei, preşedintele să fie suspendat pe motivaţiile stabilite de ei. Vă asigur că nu se mai poate! Nu voi mai tolera o lovitură de stat!”, a spus Băsescu.

El nu a vrut să precizeze de unde deţine informaţiile despre planurile celor patru, spunând că aceştia s-au întâlnit de mai multe ori, dar că nu au semnat un pact special: „Nu se semnează documente care vizează încălcări flagrante ale Constituţiei”. Băsescu a mai spus că a luat „măsuri legale să nu se petreacă o lovitură de stat în România”.

Întrebat despre ce e vorba, preşedintele a dat-o la întors, afirmând că, dacă va fi suspendat, nu va mai pleca de la Cotroceni, aşa cum a procedat anul trecut, ci va ataca decizia Parlamentului la Curtea Constituţională: „Nu voi lăsa o majoritate fără bun simţ în a respecta preşedintele ales, Constituţia, să perpetueze aceste acţiuni. Am deveni o ţară în care loviturile de stat se dau ca în America Latină, pe vremuri”.

Geoană şi Tăriceanu – premieri „în mintea” lor; Stolojan – „nu e singura soluţie”

Traian Băsescu a insistat că, în conformitate cu „mama legilor”, Constituţia, el are atributul principal în numirea premierului, după alegeri, şi că va face acest lucru imediat după anunţarea rezultatului scrutinului din 30 noiembrie, încercând să pună un candidat care să întrunească acceptul partidelor. Veştile de la Cotroceni au fost proaste pentru toţi cei trei pretendenţia la şefia Executivului – Călin Popescu-Tăriceanu, Mircea Geoană şi Theodor Stolojan -, dar în special pentru primii doi.

Despre Tăriceanu, Băsescu a spus că este „candidat de premier în mintea PNL”, iar Geoană – „în mintea PSD”. În realitate, Geoană este candidat de Dăbuleni şi Tăriceanu – de Ciofliceni, pentru că ambii candidează la un loc în Parlament şi nu la prim-ministeriat, având în vedere faptul că şeful Guvernului nu este ales de populaţie, ci numit de preşedinte.

Băsescu a spus clar că nu îi va desemna pe liderii PNL şi PSD, pentru că nu are încredere în ei. Când a fost întrebat despre Stolojan, şeful statului a evitat un răspuns clar, dar a afirmat că liderul PD-L „nu e singura soluţie”. Preşedintele a precizat că va numi un premier în care el să aibă încredere şi care să fie capabil să negocieze cu partidele o majoritate parlamentară.

Întrebat despre potenţiali adversari la prezidenţialele de anul viitor, Băsescu a avut un singur comentariu despre Mircea Geoană: „Adu-l, Doamne! L-am mai bătut o singură dată din primul tur!”.

Tags: basescu  lovitura de stat  
2457 vizite
Distribuie pe