Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum petrec românii din străinătate Sărbătorile de iarnă
Evenimentul Zilei  - Luni, 22 Decembrie 2008
Indiferent de ţările în care au ales să trăiască, românii de pretutindeni au început pregătirile pentru Crăciun şi Revelion. Dintre cele peste două milioane de emigranţi, doar o mică parte dintre ei vor reveni în ţară. Pe restul, Sărbătorile îi vor aşteaptă în cele mai diferite colţuri ale lumii. Până pe 30 decembrie, Evz.ro vă propune o incursiune în vieţile unor români din străinătate şi va prezenta cum arată tradiţiile româneşti la mii de kilometri distanţă.

Gelozia este uneori un sentiment familiar pe care îl trăiesc cei care află că prietenii lor vor pleca în concediu în străinătate, iar ei nu îşi permit, din lipsă de timp sau bani. Sunt însă români care fac anual sacrificii pentru a petrece chiar şi numai câteva zile în ţara lor natală.

Este vorba despre cei care au emigrat şi care nu se pot întoarce din aceleaşi motive pentru care alţi nu pot pleca. Dintre cei plecaţi, sunt însă şi români care preferă să rămână în ţările de adopţie sau aleg orice altă ţară, pentru o săptămână de concediu. În această categorie intră cei care şi-au adus rudele cu ei, care nu mai au familie la care să revină sau din simplul motiv că pot cheltui aceeaşi sumă de bani pe destinaţii noi, mai mult sau mai puţin exotice.

Dacă românii emigraţi sau care locuiesc în ţară sunt sau nu norocoşi cu destinaţiile de Sărbători pe care şi le permit, rămâne la aprecierea celor care trăiesc această situaţie.

Prin tradiţii, mai aproape de casă

Comunităţile cele mai mari au început, încă de la începutul lunii decembrie, să organizeze evenimente prin care să substituiească lipsa tradiţiilor de acasă. Exportate în societăţi şi culturi diferite, obiceiurile româneşti sunt continuate, anual, în cadrul familiilor de români din toată lumea.

Unele tradiţii se adaptează societăţii. La altele se renunţă din cauza lipsei de obiecte sau produse specifice acestei perioade. Însă sunt şi cele care nu cunosc intimidare: colindele, poeziile spune lui Moş Crăciun, telefoanele cu urări de la Mulţi Ani, Pluguşorul, Capra, Sorcova, cozonacii, turtele, sarmalele şi salata Boeuf.

În Canada, odată cu Ziua Naţională, au început să fie organizate diferite evenimente, atât pentru copii, cât şi pentru cei mari. La şcolile româneşti din West Glen şi Milne Valley a fost invitat, pentru copiii români, un Moş Crăciun încărcat cu daruri.

Corul Crescendo a oferit, pe 19 decembrie, un spectacol pentru comunitatea din din British Columbia. Aflat la cel de-al zecelea concert de Crăciun, corul a prezentat, sub bagheta dirijorului Cătălin Ursu, atât colinde româneşti, cât şi alte lucrări scrise special pentru aceaste sărbători. În acelaşi timp, bisericile româneşti de pe întreg teritoriul canadian au anunţat un program special de Crăciun.

Începând cu 1 decembrie, organizaţiile de români din Germania şi instituţiile diplomatice au organizat o serie de spectacole, simpozioane şi expoziţi. Unul dintre cele mai mari evenimente a fost iniţiat de Consulatul de la München. Pe 9 decembrie, au fost invitaţi peste trei sute de personalităţi culturale şi administrative locale şi din ţară, alături de români stabiliţi în Germania. Artiştii români locali au avut posibilitatea de a-şi expune operele, iar în cadrul recepţie a avut loc un scurt recital de colinde.

În urmă cu câteva zile, Septetul Animus, din cadrul Filarmonicii din Timişoara, a susţinut, pe 18, 19 şi 20 decembrie, concerte speciale la Heidelberg şi Mannheim, în cadrul cărora a prezentat peste 30 de creaţii, speciale pentru sărbătoarea Crăciunului. Pe 24 decembrie, românii din Nurnberg vor putea participa la concert de colinde organizat la Biserica Mitropolitană, iar pentru noapte de Revelion vor fi organizate, tot la Nurnberg, aproximativ şapte petreceri româneşti.

Un Crăciun econom

Un român din Italia a realizat în acest an un pom de Crăciun cu totul deosebit. Acesta a fost prezentat, pe 19 decembrie, la Accademia di Romania, din Roma. Este prima expoziţie personală a artistului român, pe numele său adevărat Florentin Georgescu. Pomul are o sursă de lumină reciclată cu ajutorul unui kit de la o sursă preexistentă, lucru care duce la o economie considerabilă a energiei. Kit-ul "Free Light" propus de Geo Florenti conţine sistemul prin care acest consum poate fi eliminat, păstrând, totodată, bucuria frumosului şi atmosfera de sărbătoare a pomului de Crăciun. 

Preotul catolic Antoniu Petrescu, cunoscut sub numele de "Don Elvis", va fi prezent, pe 22 decembrie, la emisiunea “Uno Mattina” de pe canalul National RAI 1, în cadrul căreia va prezenta ultimul său album, "Christmas Songs". Acesta a mai lansat până acum albumul "Divino Amore".

La Palermo, Asociaţia Centrul Socio Cultural "Ciprian Porumbescu" a pregătit pentru zilele următoare o expoziţie de icoane pe sticlă, concerte de colinde şi o prezentare de produse tradiţionale româneşti.

În Spania, pe 13 decembrie a avut loc un spectacol, organizat de Asociación Socio-Cultural Hispano-Rumana din Valladolid, în cadrul căruia s-a reunit Ziua Naţională cu începutul Sărbaăorilor de iarnă. În cadrul acestui eveniment s-a prezentat o expoziţie de artizanat, pictură şi obiecte româneşti, organizate de artişti români din Spania, o serbare de colinde şi poezii, cu copii cu vârste cuprinsă între 4 şi 10 ani, "Capra" şi "Pluguşorul", dansuri internaţionale şi româneşti, realizate de grupul spaniol "Radalaila" şi degustări de de produse româneşti.

Pe 20 decembrie a mai avut loc un concert organizat de Centro Hispano-Rumano din Alcala de Henares, în cadrul căruia, grupuri de români şi spanioli au interpretat colinde şi cântece de Crăciun, din repertoriul celor două ţări.
Tags: craciun  romani  strainatate  
2974 vizite
Distribuie pe