Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Unde le place sătmărenilor?
Sergiu Lenghel  - Luni, 26 Iulie 2010

Fiindcă tot intrăm acum tare în sezonul concediilor, ne-am gândit să vă deschidem un pic „apetitul” şi să vă povestim visul pe care l-au trăit în realitate doi tineri frumoşi sătmăreni. Dacă ei şi-au permis, în ciuda crizei, atunci nu credem că e ceva irealizabil pentru alţii.


 

Un mai vechi prieten al nostru, Radu Butcovan şi-a luat prietena de 18 ani, Diana Costea, într-o vacanţă în Egipt, de unde tocmai s-au întors, cu un ten bronzat sănătos şi cu o sclipire în ochi specifică îndrăgostiţilor rupţi, chiar şi pentru câteva zile, de lumea cenuşie în care ne târâm vieţile cu toţii.


 

Au cumpărat biletele la Agenţia Sebastian Travel şi au zburat cu avionul până în cea mai cunoscută staţiune egipteană de la Marea Roşie, Sharm El Sheikh.
 

 

Nici n-au ajuns bine la destinaţie, că beduinii au şi pus ochii pe frumoasa sătmăreancă şi, potrivit obiceiului locului, au început să se tocmească pentru ea cu Radu. „Unul mi-a oferit 150 de cămile, altul 500 de pui prăjiţi de la KFC, iar altul era pregătit să-mi dea două maşini Ferrari, deşi nu sunt sigur că le avea în garaj. Le-am spus că nu o dau pe Diana pentru nimic în lume" – mărturiseşte sătmăreanul, amintindu-şi cu zâmbetul pe buze de ritualul prin care trec cam toţi turiştii care ajung cu femei frumoase la braţ în vreo ţară arabă.


 

De-altfel, s-au obişnuit repede cu târguiala, fiindcă în Egipt, la fel ca în mai toate ţările din Nordul Africii, nimic nu are preţ exact, afişat pe etichete, iar tocmeala este o tradiţie în care localnicii sunt adevăraţi maeştri.  „Nici taximetriştii nu prea au ceasuri şi cer, de obicei, un preţ dublu decât cel normal pentru o călătorie, aşa că turiştii ştiu deja că trebuie să negocieze bine înainte de a urca în maşină” – povesteşte Radu.


 

S-au cazat la un hotel cum au văzut în filme, în regim all-inclusive, adică au avut la discreţie mâncare, băutură, răcoritoare, fructe, snacks-uri etc. Au fost impresionaţi mai ales de legendarele dulciuri arăbeşti, de care nu se mai puteau sătura.



 

Au optat pentru toate excursiile tematice pe care le-au avut la dispoziţie, astfel că au petrecut două săptămâni pline de aventură, adrenalină, exotism, romantism, dar şi cultură.


 

„Nu puteam să ratăm Piramida lui Keops sau Sfinxul de la Gizeh, dar am vizitat şi Muzeul de Egiptologie din Cairo, unde am văzut mumiile faraonilor Tutankhamon şi Nefertiti. Ne-a plăcut şi la Institutul Papyrusului, unde am urmărit pe viu cum se fabrică acest material pe care ne-au transmis egipteni toată înţelepciunea lor” – spune sătmăreanul. 


 

La temperaturi de peste 40 de grade Celsius ziua şi 35 de grade noaptea, Radu spune că a avut mare noroc că a prins "vreme bună", în condiţiile în care acolo se ajunge şi până la 50 de grade în timpul zilei. Căldură mare şi nisip cât vezi cu ochii în deşertul Sahara, unde tinerii s-au dat cu ATV-ul şi au călătorit ca beduinii.
 


 


O plimbare cu cămila costa în funcţie de cât se târguiau cu "omul deşertului", între 10 şi 25 de lire egiptene, echivalentul a 2-5 dolari. Acolo s-au oprit şi la un cort al beduinilor pentru a bea ceai verde, care să le potolească setea.


 

Scufundările în Marea Roşie au fost un alt vis împlinit pentru cei doi sătmăreni, care au învăţat să facă snorkeling, adică să înoate la suprafaţa apei şi să admire fauna bogată şi colorată a Mării Roşii cu ajutorul unor măşti.
 



Tot admirând peştii, s-au aventurat cam departe de ţărm şi le-a fost destul de greu să se întoarcă, din cauza curenţilor puternici. Mai târziu au aflat că în zonă erau şi rechini, cu care nu s-au întâlnit, din fericire.

7290 vizite
Distribuie pe