Locale Altele
Sambata, 20 Iulie 2024
Sam, 20 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un satelit rusesc s-a ciocnit cu unul american
Evenimentul Zilei  - Joi, 12 Februarie 2009
Un satelit american a fost implicat, marţi, într-o extrem de rară ciocnire pe orbită cu un satelit militar rusesc inactiv, în urma coliziunii rezultând sute de fragmente care riscă să pericliteze viitoarele lansări spaţiale ale tuturor naţiunilor.

Potrivit Reuters, aceasta este prima ciocnire între sateliţi cunoscută oficial. Fragmentele rezultate ameninţă atât alţi sateliţi, cât şi echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI), au menţionat oficiali ai Comandamentului Strategic al Statelor Unite (USSC), care urmăresc îndeaproape evo luţia „de şe urilor“ de pe orbita terestră.
 
Autorităţile spaţiale americane şi ruse încearcă în prezent să localizeze toate resturile celor doi sateliţi şi să le introducă în bazele lor de date. Accidentul s-a produs la 780 de kilometri deasupra Siberiei, o altitudine la care se întâlnesc frecvent sateliţi meteorologici, ştiinţifici şi de comunicaţii. „Este o orbită foarte importantă pentru o mulţime de sateliţi“, a declarat colonelul Les Kodlick, de la USSC. El a precizat că satelitul american aparţinea consorţiului Iridium şi avea o masă de 533 de kilograme.

Satelitul rusesc era de tip Kosmos- 2251 şi cântărea 900 de kilograme. De partea rusă, generalul Aleksandr Iakuşin a menţionat că satelitul pierdut fusese lansat pe orbită în 1993, dar că „nu a mai fost folosit“ încă din 1995.

Perturbări limitate şi riscuri minore


Corporaţia Iridium, specializată în comunicaţii, a declarat că va lua „măsurile necesare pentru înlocuirea satelitului pierdut“ şi că accidentul nu a cauzat decât „perturbări limitate“ în funcţionarea reţelei sale. Iridium operează o reţea de aproximativ 66 de sateliţi de comunicaţii (voce şi date) operaţionali, plus rezerve aflate deja pe orbită. Respectivele rezerve pot prelua rolul unui satelit pierdut în maximum 30 de zile.

Cotidianul american „Washington Post“, care citează un raport al NASA, apreciază că atât echipajul SSI, cât şi staţia în sine sunt expuse unui risc „minim şi în limite acceptabile“ de a fi lovite de fragmentele de sateliţi. „Staţia spaţială are capacitatea, în caz de nevoie, să execute manevre de a evita obiectele periculoase“, a asigurat purtătorul de cuvânt al NASA, John Yembrick. SSI zboară pe o orbită mai joasă, de 354 de kilometri, menţionează AFP. De la lansarea Sputnik 1, în 1957, pe orbita Pământului au ajuns aproape 6.600 de sateliţi artificiali, din care în prezent mai sunt operaţionali cam 1.100, potrivit NASA. 
Tags: satelit  coliziune  orbita  
6535 vizite
Distribuie pe